Pere i Miquel de Palol: versejant en català

Qui era Pere de Palol i Poch?

Pere de Palol i Poch (Girona, 1860 - Girona, 1936). Fou poeta i periodista. Col·laborà amb la Revista de Gerona entre 1880 i 1893 i participà en el Certamen Literario des de 1893. A més fou elegit bibliotecari de la Asociación Literaria de Gerona el 1880. Participà en la troballa i primeres excavacions arqueològiques de la cova de les Goges de Sant Julià de Ramis l'any 1889.

En l'àmbit periodístic fou cofundador d'El Teléfono Catalán de Girona (1879-81) i col·laborà també en La Vetllada, Lo Rossinyol del Ter, Lo Geronès, entre altres rotatius. Com a poeta publicà els reculls Ramell de violes (1879), Balades (1881), i Lo comte Jofre i l'adarga catalana (1880).

Fons documental

El seu fons documental ingressà l'any 2014 a l'Arxiu Municipal de Girona. Es tracta de documentació generada per Pere de Palol a nivell personal i fruït de la seva recerca històrica i activitat periodística i literària. Conté majoritàriament esborranys i apunts de les seves composicions, recerques històriques i articles periodístics.

Pel que fa als treballs d'Història, hi ha notes manuscrites sobre la cronologia de la ciutat de Girona i treballs manuscrits i mecanoscrits presentats a diferents premis. Quant a l'activitat periodística, tenim esborranys i apunts manuscrits, així com articles i notes sobre ortografia i gramàtica catalana i retalls de premsa. Finalment, de l'activitat literària trobem quaderns i esborranys d'obres de teatre i poemes; es conserven també retalls de premsa i separates de poemes editats.

En menor mesura hi ha correspondència i notes personals, juntament amb un quadern titulat "Joch d'escachs: tècnica y pràctica".


Per saber-ne més


© 2020 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.