Recursos

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual



Famílies de pel·lícula

Conferència i projecció.

Lloc: Arxiu Municipal de Girona i Museu d'Història de Girona.

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona commemora enguany el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb dos actes relacionats amb el centenari del cinema familiar: una conferència sobre les pel·lícules familiars conservades al CRDI i una projecció de pel·lícules originals en formats de 8mm i Súper-8.

L'any 1923 van aparèixer al mercat dos projectors cinematogràfics que acostaven la creació cinematogràfica al gran públic: el Pathé Baby, en format de 9,5mm, i el de la companyia Eastman Kodak, en format de 16mm. Tots dos utilitzaven com a suport per a les pel·lícules l'acetat de cel·lulosa, un material que no tenia els greus problemes d'inflamabilitat que patien les pel·lícules de cel·luloide. Aquest tipus de material era conegut com a "safety film" o film de seguretat i es va utilitzar àmpliament en la cinematografia amateur i domèstica.

Enguany es compleixen, doncs, 100 anys d'aquells invents i, per commemorar-ho, volem retre homenatge a aquells que van fer servir les càmeres cinematogràfiques en l'enregistrament d'imatges de la vida familiar.

1. Famílies de pel·lícula. La platja, els nens i la taula parada

Conferència

Lloc: Arxiu Municipal de Girona.

Dia i hora: Dimarts 24 d'octubre a les 19 h.

Conferència sobre les pel·lícules familiars conservades al CRDI, a càrrec de Pau Saavedra, arxiver audiovisual del CRDI.

Les anomenades pel·lícules familiars són una font inestimable per conèixer com era la vida de les persones en l'àmbit privat en una època determinada. En aquest tipus de pel·lícules hi trobem una sèrie de característiques comunes, tant pel que fa als aspectes tècnics com al discurs narratiu. En relació als primers, podem dir que no acostuma a haver-hi un muntatge i que en la majoria dels casos no estan sonoritzades. Pel que fa al discurs narratiu, aquest es caracteritza per la manca de planificació i està condicionat pel fet que els consumidors d'aquestes pel·lícules acostumen a ser les mateixes persones que les protagonitzen.

Tot i que cada filmació reflecteix els interessos particulars dels seus autors, hi ha un objectiu comú: deixar testimoni de la vida familiar, i això es tradueix en diversos temes recurrents que hi són presents en la majoria d'aquests fons: els nens, el Nadal a casa, els batejos i comunions, les excursions a la platja, les festes majors o les festivitats religioses com la Setmana Santa o el dia de Corpus.

Al CRDI es conserven 700 pel·lícules familiars datades entre els anys 20 i els anys 80 del segle passat, en formats de 9,5mm, 8mm, Súper-8 i 16mm. La més antiga data del 1926 (fons Josep Pérez Tolsanas), es a dir, pocs anys després de l'aparició de les càmeres domèstiques, i les més modernes de finals dels anys 80, quan la cinta magnètica de vídeo substitueix definitivament la pel·lícula cinematogràfica com a principal suport per a l'enregistrament d'imatges en moviment.

Inscripció prèvia: A causa de les limitacions d'aforament es prega confirmació d'assistència enviant un correu electrònic a crdi@ajgirona.cat o bé trucant al telèfon 972 221 545. Entrada: gratuïta. Ho organitza: Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), Museu del Cinema i Amics de la UNESCO de Girona.

2. Famílies de pel·lícula. Projecció de cinema
familiar

Projecció.

Lloc: Museu d'Història de Girona.

Dia i hora: Divendres 27 d'octubre a les 17 h.

Projecció de les pel·lícules familiars originals recollides en la campanya iniciada al juny pel CRDI.

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona ha posat en marxa una campanya per treure a la llum aquella filmografia familiar que es guarda als calaixos i armaris de moltes llars.

Al CRDI hem constatat que hi ha famílies que conserven encara rotlles de pel·lícula en 8 mm i Súper-8, però no tenen la possibilitat de veure'ls, ja que no disposen dels projectors per poder fer-ho. Per això, proposem a totes aquelles persones que vulguin contemplar aquestes imatges que s'acostin al Museu d'Història de Girona, on el dia 27 d'octubre es farà una projecció pública de les pel·lícules que cadascú lliurement vulgui mostrar. L'acte també té com a objectiu descobrir nous documents que esdevinguin part del patrimoni històric de la nostra ciutat i del seu entorn.

Inscripció prèvia: A causa de les limitacions d'aforament es prega confirmació d'assistència enviant un correu electrònic a crdi@ajgirona.cat o bé trucant al telèfon 972 221 545. Entrada: gratuïta. Ho organitza: Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), Museu del Cinema i Amics de la UNESCO de Girona.

© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.