Recursos

Dia Internacional de les Dones

Ediciˇ 2024

ConferŔncies

La pobresa en femenÝ

Dies: 7 i 14 de marš
Hora: 19 h
Lloc: Arxiu Municipal de Girona

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones enguany s'han programat dues conferŔncies: la primera sobre la restauraciˇ de la bossa del maridatge de donzelles o bossa de les dotze donzelles i la segona sobre la feminitzaciˇ de la pobresa al segle XVIII i en l'actualitat. Ambdˇs actes deriven del tractament de la documentaciˇ sobre el maridatge de donzelles efectuat el 2023. A mÚs de la digitalitzaciˇ i publicaciˇ dels documents sobre aquesta obra de caritat es va restaurar la bossa utilitzada per al sorteig de dots. GrÓcies a la transcripciˇ colĚlaborativa d'aquests es van poder extreure diverses dades sobre la pobresa a la ciutat durant l'Antic RŔgim, que s'han confrontat amb dades actuals.


7 de marš

La bossa del maridatge de donzelles: restauraciˇ

ConferŔncia a cÓrrec d'Elisabet CerdÓ i DurÓ, responsable del taller de restauraciˇ del Centre de Documentaciˇ i Museu TŔxtil de Terrassa.

Xerrada sobre el procÚs de restauraciˇ de la Bossa de les dotze donzelles o del maridatge de donzelles. Aquesta bossa de tafetÓ de color rosa es conserva a l'AMGi i era utilitzada en el sorteig anual d'un dot entre dotze noies pobres de la ciutat. Aquest sorteig derivava d'una obra de caritat que havia fundat el govern municipal l'any 1660 i es celebrÓ fins l'any 1869. A l'Arxiu tambÚ es conserva documentaciˇ en paper vinculada al sorteig. L'any 2023, en paralĚlel a la digitalitzaciˇ i transcripciˇ de la documentaciˇ sobre el maridatge de donzelles, s'encarregÓ la seva restauraciˇ.

14 de marš

La feminitzaciˇ de la pobresa. Passat i present

ConferŔncia a cÓrrec de Judit Font i Regolad, tŔcnica de Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona, i Anna Gironella DelgÓ, tŔcnica de l'Arxiu Municipal de Girona.

Xerrada-diÓleg sobre la feminitzaciˇ de la pobresa a Girona al llarg de la hist˛ria. El debat se centrarÓ en analitzar i comparar el fenomen a partir de dades sobre la pobresa femenina al segle XVIII i en l'actualitat. La informaciˇ del segle XVIII procedeix del buidatge de la documentaciˇ de l'AMGi relativa al sorteig de dots entre noies pobres de la ciutat. Judit Font, soci˛loga i tŔcnica municipal de Serveis Socials, analitzarÓ les vulnerabilitats i desigualtats que afecten les dones en el present.


© 2024 Ajuntament de Girona - Plaša del Vi, 1 - 17004 GIRONA.