Pere i Miquel de Palol: versejant en català

La figura i obra de Pere de Palol i Poch ha estat poc estudiada: la ressenya més completa que se li ha dedicat fins al moment és obra del seu net Pere de Palol i Salellas, publicada a la Revista de Girona l'any 1976. En ella ens presenta Pere de Palol com un home autodidacte, amb múltiples interessos i una gran "inquietud intel·lectual", que el portava a descriure i recollir problemes d'escacs, a observar el cel amb precisió o a interessar-se per l'arqueologia i la història.

El seu fill Miquel de Palol i Felip en deia que "semblava personificar tot el romanticisme de la seva època". Era un home de la Renaixença, com tants dels seus companys i amics: meitat historiador i meitat escriptor amb la ferma voluntat de recuperar el català com a llengua de cultura. Us oferim una selecció dels seus escrits que exemplifiquen els seus interessos en els poemes de tema amorós, històric i religiós, així com els seus treballs periodístics centrats en la recuperació de la llengua catalana.

Nota de les observacions del cel, efectuades per Pere de Palol i Poch amb ulleres de mariner, segons relata el seu net Pere de Palol i Salellas. AMGi. Fons Pere de Palol Poch, Documentació personal.
Girona per Aragó, poema històric premiat al Certamen Literario de 1889 amb un quadre (separata)
Ramell de violes (portada). Recull de poesies publicat el 1879 i dedicat a Enric Claudi Girbal.

© 2020 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.