Pere i Miquel de Palol: versejant en català

La poesia i el teatre de Miquel de Palol i Felip han estat objecte de diversos treballs i investigacions, però el seu fons documental conserva molts altres escrits que mereixen ser coneguts i estudiats. Només la correspondència rebuda per Miquel de Palol de familiars, amics i coneguts testimonia l'abast de les seves inquietuds i coneixences i descriu el fogar de cultura que fou la Girona de principi del segle XX.

Les seves narracions, siguin contes infantils per a la revista escolar de Girona, Ploma i Llapis, o articles periodístics expressen també la seva manera d'entendre la vida, els seus ideals socials i polítics que el portaren a escriure sobre l'educació d'infants i joves i, més endavant, a participar activament en la política local. Miquel de Palol va recollir l'herència de la generació que el va precedir, personificada en el seu pare Pere de Palol, pel que fa a la recuperació i reivindicació de la cultura catalana; malauradament però el seu llegat i el de la seva pròpia generació fou posposat, i quasi escapçat, pel franquisme.

Carta de Miquel de Palol als seus pares, Pere de Palol i Carme Felip. Tarragona, 18 d'agost de 1903.
Postal de Laureà Dalmau a Miquel de Palol; esmenta el seu llibre de poemes Roses, 24 de desembre de 1906. Postal de Josep Tharrats i Vilà a Miquel de Palol; el felicita pels premis que han rebut els seus poemes i li ofereix algunes obres, entre elles Azul de Ruben Darío. Girona, 10 de juliol de 1907.
El davantal i les maduixes, conte per a infants publicat a la revista Ploma i Llapis. AMGi. Fons Miquel de Palol Felip, Prosa. Ressenya de Miquel de Palol a l'exposició de nines d'Assumpció Cid, celebrada a la Galeria de Bells Oficis, del 16 al 31 de març de 1928.

© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.