Us trobeu a:   El Museu  >  Exposició principal

Guanyar-se el pa. L'activitat econòmica

Imatges que provenen de documentació medieval ens suggereixen les que foren les ocupacions del jueus i les jueves de Girona. L'artesanat, el comerç i el préstec monetari eren les seves principals ocupacions. A més, l'alfabetització imposada als nois per la religió jueva va donar lloc a una destacada especialització científica, amb reconeguts metges, cartògrafs o astrònoms.

Consulteu el full de sala relacionat amb l'àmbit Guanyar-se el pa. L'activitat econòmica per a més informació.

Peces destacades

Atles Català

1373, Mallorca. Reproducció (original a la Bibliothèque Nationale de France, París).
Una de les més importants activitats dels jueus catalans va ser la seva dedicació a les ciències, entre elles, l'astronomia i la cartografia. El 1373 dos jueus de Mallorca, Cresques Abraham i el seu fill Jafudà, varen rebre l'encàrrec del rei de confeccionar un "mapamundi de tot el món conegut". El resultat fou aquest bell exemplar de set taules, que va ser lliurat pel monarca català com a regal de noces al Delfí de França.

 

Hagadà de Barcelona

Segle XV, inicis. Catalunya (facsímil de l'original de la British Library, London). Els jueus catalans foren excel·lents artesans, copistes i llibreters. L'Hagadà conté el relat de l'Exode i l'alliberament del Poble Jueu de l'esclavitud d'Egipte, i es llegeix des de temps immemorials la nit de la Pasqua. A Europa se'n conserven alguns exemplars magníficament il·luminats, procedents dels tallers dels artistes jueus de la Catalunya medieval. Aquesta rep el nom d'Hagadà de Barcelona perquè es creu que fou realitzada en aquesta ciutat.

 
Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2020 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat