Us trobeu a:   El Museu  >  Exposiciˇ principal

L'aljama. La vida en comunitat

L'aljama era l'estructura organitzativa de les comunitats jueves a la Corona d'Aragˇ. La relaciˇ amb el poder cristiÓ era d'estreta dependŔncia. JurÝdicament, els jueus eren serfs del rei, que regularment exigia pagaments a les aljames i, en contrapartida, les protegia amb privilegis.
La sala inclou algunes troballes arqueol˛giques que foren usades en la quotidianitat dels jueus i de les jueves de Girona.

Peces destacades

Gerra de tres nanses

CerÓmica vidriada, segles XII-XIII, Girona.
Durant les excavacions arqueol˛giques (2012-2013) al pati interior del Museu d'Hist˛ria dels Jueus, es van localitzar les estructures dĺuna casa del segle XIII que havia estat destru´da a finals del segle XIV. Aquesta gran peša de cerÓmica estava encastada dins els murs interiors de la casa. Tot indica que hi va ser colĚlocada expressament, perquŔ el mur de pedra es va aixecar al seu voltant: aquest Ús un dels misteris del call pendents de resoldre.

 

Sivella

Bronze, segles XIII-XV, Montju´c (Girona).
Sivella de cinturˇ amb una imatge decorativa d'un animal fantÓstic que podria ser el Leviatan, un dels principals Ússers que configuren el mon mitol˛gic i simb˛lic del judaisme. Aquesta peša Ús un petit tresor que evoca la vida quotidiana de la Girona jueva.

 

Arracades

Plata, segles XIII-XV, Montju´c de Girona (cessiˇ del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Girona).
Arracades de plata amb treball de filigrana. Aquesta joia ens apropa al mˇn Ýntim i personal de la vida de les dones a les cases del call de Girona.

 
Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2020 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat