Us trobeu a:   El Museu  >  Exposició principal

La família. Tradició i ritual

La vida dels jueus i les jueves està marcada per episodis que responen a l'acompliment dels manaments divins i preceptes legals. Diversos testimonis documentals i gràfics il·lustren alguns d'aquests episodis, com el matrimoni o el naixement.
La comunitat celebra i manté viva la seva memòria històrica i religiosa amb diferents festivitats desgranades al llarg de l'any. Aquí es poden observar i conèixer elements i objectes que encara avui són utilitzats a les festes i celebracions del calendari jueu.

Consulteu el full de sala relacionat amb l'àmbit La família. Tradició i ritual per a més informació.

Peces destacades

Quetubà (contracte matrimonial)

Tinta sobre pergamí. 1377, Castelló d'Empúries (cessió de l'Arxiu Històric de Girona)
En formalitzar-se un compromís matrimonial, s'establia un contracte que regulava els drets de la núvia en qüestions com el dot i la vida familiar. Aquesta quetubà correspon al matrimoni de David, fill de Messul·lam de Gallac, i Astruga, filla d'Abraham ben Jucef, de Castelló d'Empúries.
Aquest és l'únic contracte matrimonial hebraic localitzat a les comarques gironines, un dels més bells i ben conservats de Catalunya. El pergamí havia format part de l'enquadernació d’un volum notarial.

 

Segell de marcar pans de Pasqua

Metall daurat. Segle XIV, Catalunya (còpia de l'original del Museu de l'Espluga de Francolí). Amb una inscripció en hebreu que significa "Bon profit". Les Mazzot eren els pans sense llevat propis de la Festa de la Pasqua (Péssah). Per tal que fossin aptes pel consum de la comunitat jueva, havien d'anar marcats amb uns segells especials com aquest.

 

Plat de Péssah

Ceràmica decorada. Segle XV, Catalunya. Reproducció (original al Museu Nacional d'Israel)
Durant el sopar de Pasqua (Séder de Péssah) es menjaven aliments rituals que es dipositaven en un ordre precís en plats especials com aquest.

 

Llum de Hanukkà

Metall. Segle XIX, Marroc (cessió d'Uriel Macías)
Els llums de vuit llantions eren utilitzats durant la Hannukà, la Festa de les Llums, que té lloc al mes de quisleu (desembre). S'encenia un llantió cada nit, fins a complir tota la setmana que durava de celebració.

 
Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2020 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat