Us trobeu a:   El Museu  >  Exposició principal

La sinagoga. Espais comunitaris

Aquest àmbit del museu s'endinsa a l'espai sagrat de la sinagoga, lloc on la comunitat estudia, prega, es reuneix i celebra les festivitats. S'hi poden observar elements rituals i de culte, així com també troballes arqueològiques i documents (originals i reproduccions) que fan referència a les sinagogues de Girona.

Peces destacades

Inscripció sinagogal

Pedra de Girona, segle XIV (cessió del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Girona).
La inscripció devia estar ubicada al costat de l'arca sagrada (aron ha-qodeix o hekhal) on es guardava el rotlle de la Torà, a la gran sinagoga de Girona del s. XIV. És una crida als fidels a seguir els manaments de la Llei jueva, i comença amb el verset bíblic "Casa de Jacob, veniu, caminem a la llum del Senyor!" (Isaïes 2:5), i continua amb diferents versets del Llibre dels Salms.

 

Séfer Torà

Tinta sobre pergamí. Segle XIX, Alemanya (cessió de la Comunitat Jueva de Barcelona).
El Llibre de la Llei conté, en forma de rotlle, els cinc primers llibres de la Bíblia, i constitueix la base de tot el judaisme. La Torà (Llei) és la peça més important i imprescindible de la sinagoga.

 

Acta de venda de les sinagogues de Girona

Tinta sobre pergamí. Llatí, 10 de juliol de 1492, Girona. Arxiu Municipal de Girona (còpia facsímil).
Els dirigents de la comunitat jueva, amb motiu del decret d'expulsió que ha dictat el rei Ferran per a totes les jueves i jueus de Catalunya, venen els espais sinagogals que són propietat de la comunitat, als canonges de la catedral. La venda es formalitza per 300 lliures.

 
Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2020 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat