Us trobeu a:   El Museu  >  Exposició principal

Cultura jueva. Girona, ciutat mare d'Israel

La producció científica, literària i filosòfica en època medieval té com a destacats protagonistes personalitats del judaisme català. El panell de gran format que presideix la sala és un homenatge a tots aquells noms il·lustres. D'entre aquests destaca Mossé ben Nahman o Nahmànides, el Mestre de Girona. La personalitat més lúcida del judaisme gironí d'època medieval té reservat un espai on s'hi fa esment de la qualitat i notorietat de la seva obra i del seu periple vital des de Girona a Israel.

Consulteu el full de sala relacionat amb l'àmbit Cultura jueva. Girona, ciutat mare d'Israel per a més informació.

Peces destacades

Segell de Mossé ben Nahman

Segle XIII, Catalunya. Reproducció (original al Museu d'Israel).
El 1970 en unes excavacions prop d’Acre, a Israel, va ser trobat el segell de bronze amb què signava les cartes i documents el més important personatge de la Girona jueva, el mestre Mossé ben Nahman, o Nahmànides, conegut amb el nom català de Bonastruc ça Porta. El segell du la inscripció hebrea: "Mossé, fill de rabí Nahman, el gironí, tingues coratge!".

 

Torat ha-Adam

Tinta sobre paper, cobertes de cuir. Venècia, 1595 (donació del R. M. Sérels). L'obra Torat ha-Adam (La Llei de l'Home) és una de les més representatives de Mossé ben Nahman. En ella el gran filòsof jueu de Girona estableix un codi de moral i comportament en els rituals de dol i mort. Aquest exemplar és una primera edició en hebreu feta a Venècia, tres-cents anys després de la mort de l'autor.

 
Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2020 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat