Inici Participació Notícies dels grups municipals i del portal de transparència

Resum del Ple municipal ordinari de 13 de novembre del 2017

dimarts 14 de novembre de 2017

Ahir va tenir lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Girona la sessió plenària ordinària corresponent al mes de novembre del 2017. L’alcaldessa, Marta Madrenas, va presidir el Ple i va donar el tret de sortida de la sessió. Un cop aprovades les actes anteriors, l’alcaldessa va exposar els informes de Presidència amb dades sobre el mercat laboral a la ciutat. Abans de passar al proper punt de l’ordre del dia, prèvies es van aprovar els decrets i acords dels quals es dóna compte al Ple, es van aprovar les ratificacions, i es va procedir a les votacions dels diferents punts que s’havien portat a les comissions informatives prèvies.

En el marc de la Comissió Informativa d’Alcaldia es van debatre els punts 4 (Aprovar el nomenament dels representants municipals a les institucions i organismes públics on és preceptiva la representació municipal), que es va aprovar per 19 vots a favor (CiU, ERC, PSC i PP) i 6 abstencions (CUP i C’s); el punt 5 (Aprovar la modificació de les comissions informatives), aprovat per 18 vots a favor (CiU, ERC i PSC) i 7 abstencions (CUP, C’s i PP); el punt 6 (Aprovar la modificació de l'acord de personal eventual), que es va aprovar per 18 vots a favor (CiU, ERC i PSC) i 7 en contra (CUP, C’s i PP) i el 7 (Aprovar la modificació de l'acord de Ple del 29.06.15 referent a l'actualització de les retribucions del personal amb dedicació exclusiva o parcial), aprovat per 18 vots a favor (CiU, ERC i PSC), 5 abstencions (CUP i PP) i 2 en contra (C’s).

En l’àmbit de la Comissió Informativa d'Hisenda i Règim Interior anaven al Ple els punts 8, 9, 10, 11, 12, 13 i 14. El punt 8, sobre la resolució de les hores no prestades els mesos de novembre i desembre de 2016, i els mesos de gener, febrer i març de 2017, es va aprovar per 21 vots a favor (CiU, CUP, PSC, C’s i PP) i 4 abstencions (ERC); mentre que els punts 9, relatiu a l’abonament a Fundació Mas Xirgu de l'import del 5% de les facturacions corresponents al quadrimestre març - juny 2017, i 10, sobre l’abonament a la Fundació Mas Xirgu, de l'import del 8% de les facturacions corresponents al quadrimestre març - juny 2017, es van aprovar per 20 vots a favor (CiU, ERC, PSC, C’s i PP) i 4 abstencions (CUP) cada un. El punt 11 (Abonament a EULEN, S.A., de l'import del 8% de les facturacions corresponents al quadrimestre març - juny 2017) va obtenir 13 vots a favor (CiU, C’s i PP), 4 abstencions (PSC) i 8 en contra (ERC i CUP). El regidor de la CUP Lluc Salellas va argumentar el vot en contra del grup explicant que “tenint en compte la trajectòria de l’empresa EULEN, i tot el que ha fet vers als treballadors i treballadores d’aquesta ciutat, votarem en contra d’aquest punt”. El punt 12, en canvi, que tractava sobre la revisió d'IPC del contracte dels serveis de neteja establert amb la Fundació Mas Xirgu fins a nova formalització, va ser aprovat per unanimitat. Pel que fa al punt 13 (Modificar les prestacions derivades del contracte dels serveis de neteja establert amb l'empresa "Eulen. SA."), aquest va tenir el suport de CiU, PSC i PP (15 vots), va comptar amb l’abstenció de C’s (2 vots) i amb el vot en contra de la CUP i d’ERC (8 vots). De nou, el regidor de la CUP Lluc Salellas va aprofitar la seva intervenció per exposar que el seu vot negatiu es devia a “les mateixes raons exposades dos punts abans. Però, també en aquest cas, perquè no només és una qüestió tècnica, sinó que aquí el que ens hem trobat és que per manca de previsió i de bona feina de l’equip de govern, és a dir, de posar determinants espais que haurien d’estar oberts i no ho han estat, i al revés, avui ens trobem modificant un contracte amb benefici d’EULEN”. Finalment, el punt 14 de l’ordre del dia sobre l’aprovació definitiva del Reglament Orgànic Municipal es va aprovar per 18 vots a favor (CiU, ERC i PSC), 1 abstenció (PP) i 6 en contra (CUP i C’s). La portaveu del grup de C’s, Míriam Pujola, va votar-hi en contra al•legant que “hi ha trets que nosaltres ni de bon tros podem compartir”, així com que “creiem que amb dues llengües no hi pot haver-hi un ús preferent de cap de les dues”. També va exposar la raó del seu vot en contra el regidor Lluc Salellas en representació de la CUP, que va afirmar que “a mi el que em sorprèn és que avui els dos altres grups d’esquerres d’aquest plenari votin un ROM que ens hipoteca els següents anys, sense que hi hagi ni audiències, ni consells de barri, ni més plens”.

En referència a la Comissió Informativa de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme es va debatre el punt 15, corresponent a l’adhesió a la marca Ciutats amb caràcter de l'Agència Catalana de Turisme. Aquest punt es va aprovar per 21 vots a favor (CiU, ERC, PSC, C’s i PP) i 4 en contra (CUP). El regidor de la CUP Lluc Salellas va argumentar el vot en contra del grup explicant que “Girona comença a semblar més un diari esportiu que no una ciutat”. Ho va rematar dient que
“tot el dia estem intentant ser una marca, com si fóssim una empresa, com si estiguéssim en una mena de competència permanent amb la resta de ciutats per intentar convertir-nos en un pol turístic”.

En el cas de la Comissió Informativa d'Urbanisme, Activitats, Mobilitat i Via Pública es van debatre dos punts, que es van aprovar per 17 vots a favor (CiU, PSC, C’s i PP) i 8 abstencions (ERC i CUP): el punt 16, relatiu a l’aprovació provisional de la modificació puntual del PGOU 67 “Ajustos de límits i sistemes del Pla Especial Devesa, i el punt 17, sobre l’aprovació inicial del Pla Especial de la Devesa. Abans del debat, el ciutadà i secretari de la Plataforma Salvem la Devesa Carles Clemente va fer una intervenció en relació amb els dos punts mencionats.

En l’última comissió, la Comissió Informativa de Cultura, es va dur a Ple el punt 18, que tractava sobre la declaració de festivals estratègics per a la ciutat de Girona (2018-2020) i que es va aprovar per 17 vots a favor (CiU, PSC, C’s i PP) i 8 abstencions (ERC i CUP).

A continuació es van debatre les cinc mocions que anaven al Ple. La primera, presentada per l’entitat Comissions Obreres en referència a la Llei d’educació, va ser defensada per una de les persones membres de l’entitat, Almudena González, i va ser aprovada per unanimitat.

La segona moció, presentada conjuntament per ERC, CiU i CUP a favor de la llibertat de les preses i presos polítics va ser defensada per la portaveu d’ERC M. Mercè Roca i va ser aprovada per 22 vots a favor (CiU, ERC, CUP i PSC) i 3 en contra (C’s i PP).

Pel que fa a la tercera moció, presentada pel grup municipal de C’s i que defensava les millores econòmiques en busos urbans i zones d'estacionament regulat per a perceptors de la renda mínima de ciutadania o salari mínim professional, va ser posposada per a un major i detingut estudi. També el grup de C’s va proposar la quarta moció, enfocada a garantir la neutralitat institucional de l’Ajuntament de Girona. La moció, defensada per la portaveu del grup, Míriam Pujola, es va desestimar per 18 vots en contra (CiU, ERC i CUP), 4 abstencions (PSC) i 3 en contra (C’s i PP).

Per acabar, la cinquena moció, presentada pel grup municipal de la CUP sobre la realització d'activitats de la participació juvenil, es va desestimar per 17 vots en contra (CiU, PSC, C’s i PP) i 8 a favor (CUP i ERC). La moció la va defensar la portaveu del grup, Laia Pèlach.

Un cop fetes les votacions dels diferents punts que s’havien portat a les comissions informatives prèvies es van aprovar els decrets i acords dels quals es dóna compte al Ple i, després de l’apartat de precs i preguntes, l’alcaldessa va cloure el Ple.