Array ( [FILENOM] => p/r/presspart_5a609242299ca.jpg [FILEMIDA] => 0,04 Mb [EXTENSIO] => jpg [NOM] => [FOTOMINI] => 0 [FOTO] => 1 ) ERC-MES lamenta que CiU "perdi una nova oportunitat" per millorar el procés de pressupostos participats | Portal de transparència | Ajuntament de Girona
Inici Participació Notícies dels grups municipals i del portal de transparència

ERC-MES lamenta que CiU "perdi una nova oportunitat" per millorar el procés de pressupostos participats

Maria Mercè Roca declara que “si alguna cosa no funciona del tot bé, cal fer canvis”

dimecres 17 de gener de 2018


El grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament ha lamentat avui que CiU “perdi una nova oportunitat” per millorar el procés dels pressupostos participats de Girona, en relació a que ja s’ha iniciat el programa per a l’any en curs. La portaveu de la coalició, Maria Mercè Roca, ha recordat que l’any passat van votar poc més del 4% dels veïns i veïnes de la ciutat, una xifra inferior que el 2016 i el 2015. Per la cap de l’oposició, “aquestes dades manifesten que l’actual model de pressupostos participats està esgotat”, i ha afegit que “si alguna cosa no funciona del tot bé, cal fer canvis”.

Segons la regidora, “després del balanç negatiu del 2017, el govern hagués d’haver introduït canvis en el model de cares al 2018”. Roca ha afegit que el seu grup té “moltes propostes que hem traslladat en públic i en privat, i hi ha també una moció aprovada pel Ple en data de desembre de 2015 per reformar el model, que CiU no ha volgut posar en marxa”. Per tot plegat, la coalició creu que l’actual model de pressupostos participats “serveix per a què el govern pugui explicar que afavoreix la participació, però la realitat és que no veu amb bons ulls una ciutadania i uns barris empoderats amb més capacitat de decisió”.

Segons Maria Mercè Roca, la clau és “passar dels pressupostos participats a uns pressupostos autènticament participatius”. D’acord amb la regidora, “no pot ser que la ciutadania hagi de decidir si posar un fanal o arreglar una vorera, això ho ha de fer l’Ajuntament d’ofici”. En lloc d’això, ha declarat, “els barris haurien d’empoderar-se, decidir com volen ser i invertir en quelcom substancial”. També s’ha referit als projectes socials que proposen alguns barris, qüestió polèmica l’any passat, i que la coalició opta perquè “es consolidin en el pressupost ordinari del Consistori i així la seva continuïtat no dependrà del resultat d’una votació”. Per avançar en totes aquestes línies, Roca ha defensat la proposta de consells de barri d’ERC-MES.

Més enllà dels barris, la regidora ha declarat que “la ciutadania hauria de tenir l’oportunitat d’incidir en les grans línies d’inversió de la ciutat i no només en petites porcions territorialitzades del petit percentatge d’un 1% del pressuposto municipal”. Per aquesta raó ha plantejat la idoneïtat d’estudiar la convocatòria de “trobades sectorials i temàtiques en àmbits com l’economia i el comerç, la cultura o la sostenibilitat”. També ha opinat que “les grans inversions de ciutat, les que valen més diners, haurien de tenir sempre algun tipus de ratificació ciutadana”.