Recursos

Dia Internacional dels Arxius (9 de juny)

Edicions anteriors

2022

 • Dona i memòria. La funció dels arxius en la recuperació de les històries de vida femenines

  Conferència

  Les fonts documentals dels arxius municipals i comarcals poden esdevenir clau per recuperar i posar al descobert les històries de pioneres així com fer possible la memòria en femení des d'altres aspectes com la quotidianitat o els canvis polítics i socials.

  Conferència a càrrec de Gemma Busquets, periodista.

 • Podeu veure el vídeo de l'acte al canal de Youtube del CRDI.


2021

 • Epidèmies d'ahir i pandèmies d'avui en la documentació de l'Arxiu Municipal

  Acte presencial

  Pesta, còlera, grip o COVID-19 han protagonitzat algunes de les epidèmies que de manera recurrent han delmat la població gironina. Des de l'època medieval fins a l'actualitat nombrosos documents han anat enregistrant el testimoni de les mesures adoptades per prevenir-les, els índexs de mortalitat que han provocat, les crisis econòmiques que han generat o les experiències personals de qui les ha sobreviscut.

  Intervenen:

  • Anna Gironella. Les reaccions d'autoritats i població davant els avisos de pesta al segle XVII.
  • Sebastià Villalón. La higiene, la medicina i l'estadística per afrontar el còlera al segle XIX.
  • Sònia Oliveras. La fabricació casolana d'equips de protecció individual arran de la COVID-19
  • Aniol Resclosa. La mirada d'un fotògraf sobre el confinament domiciliari de la primavera de 2020

  Podeu veure el vídeo de l'acte al canal de Youtube del CRDI.


2020

 • L'Arxiu Municipal de Girona i el Consell Internacional d'Arxius: 25 anys de profitosa relació

  Acte virtual

  Acte sobre la internacionalització de l'Arxiu Municipal de Girona a propòsit del 25è aniversari del seu ingrés al Consell Internacional d'Arxius. Inclou l'emissió de vídeos en directe a través de Youtube i una trobada virtual amb Zoom.

  Intervenen les alcaldesses i alcaldes de Girona (vídeos): Joaquim Nadal i Farreras, Anna Pagans i Gruartmoner, Carles Puigdemont i Casamajó i Marta Madrenas i Mir; el president del Consell Internacional d’Arxius, David Fricker (vídeo), i els responsables de l’Arxiu Municipal de Girona i del CRDI: Joan Boadas, Lluís-Esteve Casellas i David Iglésias (en directe).

  Podeu veure el vídeo de l'acte al canal de Youtube del CRDI.


2019

 • Què en saps de la teva família?

  Taller pràctic de lectura de documents antics

  Taller per aprendre a llegir i interpretar els antics documents familiars que podem trobar en moltes cases i arxius. Consta de dues parts: a la primera es donen nocions bàsiques per a la lectura i interpretació dels textos i a la segona es llegeixen i comenten els textos aportats per les persones assistents i/o per l'Arxiu Municipal. El taller va a càrrec del personal de l'arxiu.

  Aquest taller té una durada prevista de 2h i està adreçat a qualsevol persona interessada a aprendre a llegir documents antics i saber quina informació contenen o com s'han d'interpretar.


2018

 • Viquimarató a l'Arxiu Municipal

  Viquimarató

  Una viquimarató és un esdeveniment on editors de Viquipèdia es reuneixen en un mateix espai per a publicar i millorar un tema o grup d'articles de la Viquipèdia, a més d'incloure una sessió de formació bàsica per a nous editors. En aquesta ocasió ho farem de la mà d'Alex Hinojo (Kippelboy), director d'Amical Wikimèdia i ambaixador de la Viquipèdia en català.

  L'activitat està destinada a qualsevol persona interessada en col·laborar en la difusió dels continguts de l'AMGi o, en el cas de noves persones viquipedistes, disposada a aprendre i passar-s'ho bé alhora, i això no té edat.

  L'Arxiu Municipal conserva documents des del segle XII fins a l'actualitat referits a les persones que han viscut a Girona, però també de qui hi viu actualment. Són documents que pertanyen a la ciutat i estan a disposició de qualsevol persona interessada. Volem que els coneguis: parlen de tu.


2017

 • Descobreix els secrets de l'Arxiu Municipal

  Escape Room

  Un Escape Room és un conjunt de proves a superar per a poder sortir d'un espai tancat. En aquest cas, es tracta d'un joc de sobretaula en el qual les persones participants han de resoldre diversos enigmes relacionats amb l'Arxiu Municipal. Els enigmes s'han de resoldre en equips de 4 persones com a màxim, però tothom es pot inscriure a títol individual.

  L'activitat està destinada a qualsevol persona disposada a aprendre i passar-s'ho bé alhora, i això no té edat. Tot i així, recomanem que els menors de 12 anys vinguin acompanyats d'una persona adulta.

  L'Arxiu Municipal conserva documents des del segle XII fins a l'actualitat referits a les persones que han viscut a Girona, però també de qui hi viu actualment. Són documents que pertanyen a la ciutat i estan a disposició de qualsevol persona interessada. Volem que els coneguis: parlen de tu.


2016

 • Àvies, avis i altra parentela. Eines i estratègies per a la recerca genealògica

  Conferència

  A càrrec de David Moré

  Conferència - taller sobre quines són les principals fonts documentals per a trobar informació dels nostres avantpassats i com utilitzar-les per a fer un arbre genealògic. Entre la documentació a presentar, es posarà èmfasi en els recursos i documents custodiats a l'Arxiu Municipal de Girona.

  David Moré és historiador i arxiver. Des de l'any 2000 és l'arxiver municipal de Tossa de Mar. Ha escrit nombrosos articles sobre història, genealogia i arxivística. És membre de diversos centres d'estudi, entre ells el GREDEG (Grup de Recerca Demogràfica i Genealògica), i col·laborador de diverses publicacions periòdiques.


2015

 • Girona, aigua i ciutat: testimonis i records

  Conferència

  Testimonis sobre els usos de l'aigua a la ciutat de Girona

  Xerrada i tertúlia conduïda per Àngel Madrià i Gerard Bagué sobre els usos tradicionals de l'aigua a la ciutat de Girona, i els efectes negatius que la ciutat ha sofert al llarg de la història a causa de les inundacions, a partir del testimoni de diverses persones que d'alguna manera hi han estat vinculades.

  De què parlarem?

  • L'aigua treballadora: Els usos industrials i de reg: la Central del Molí, el regadiu de les Hortes de Santa Eugènia, la fàbrica de Can Saguer.
  • L'aigua domèstica: Els safareigs públics, les cisternes al Barri Vell, les fonts.
  • L'aigua d'oci: Els usos recreatius, els llocs de bany, la pesca.
  • L'aigua extrema: Les crescudes i els aiguats.

2014

 • Els secrets de la Gigafoto de la Via Catalana

  Conferència

  Conferència a càrrec de Galdric Peñarroja Sánchez, fotògraf i coordinador del projecte organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

  L'objectiu de la xerrada fou explicar tot el procés de gestió, des de l'origen de la idea fins al resultat final. El vincle amb els arxius s'estableix des de tres perspectives diferents:

  • Els volums: 107.038 fotografies finals sobre un total de 8 milions de fitxers d'imatges digitals (295 GB), capturades i muntades per 800 i 200 voluntaris, respectivament.
  • La producció i gestió dels documents: planificació, creació, tractament i difusió.
  • Els problemes tècnics: la gestió de la diversitat (resolucions, formats, noms de fitxer...) en relació amb la normalització.

  Més enllà del fet mediàtic, la gestió del projecte enllaça de ple en les qüestions essencials de la preservació digital en qualsevol organització, però també en els nostres arxius personals.


2013

 • Què es recordarà de nosaltres? Com preservar documents personals i familiars al segle XXI

  Jornada

  Jornada oberta a la ciutadania (divendres 7 de juny) sobre la preservació dels documents personals i familiars i centrada entorn les següents activitats:

  • Assessorament personalitzat a particulars sobre preservació, digitalització, seguretat informàtica, fotografia, vídeo, etc, per part del personal tècnic municipal.
  • Visita guiada al centre a càrrec de Joan Boadas, cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions.
  • Presentacions de documents singulars dels fons del servei, a càrrec d'Anna Gironella i David Iglésias, arxivers.
  • Conferència De la carta al correu electrònic: arxius personals al segle XXI? a càrrec de Lluís-Esteve Casellas, cap de la Secció de Gestió Documental i Arxiu.

2012

 • Reconeixement a les persones donants de documentació

  Acte

  Acte de reconeixement i agraïment a les persones donants de documentació a l'Arxiu Municipal de Girona (divendres 8 de juny) amb les següents activitats:

  • Conferència Els arxius: memòria de futur, a càrrec de Joan Boadas, cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions.
  • Parlament de Carles Puigdemont, alcalde de Girona
  • Exposició documental a partir dels fons i documents donats per persones particulars.

© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.