Recursos

Dia Internacional dels Arxius (9 de juny)

Presentació

El dia 9 de juny se celebra arreu del món el Dia Internacional dels Arxius, coincidint amb la data de creació del Consell Internacional d'Arxius (ICA/CIA) el 1948 sota els auspicis de la UNESCO. La declaració oficial d'aquest data s'aprovà a la reunió anual del Consell Executiu de CIA, el novembre de 2007, que tingué lloc a Viena. Les diferents iniciatives portades a terme arreu del món es poden consultar a la web del Consell Internacional d'Arxius.

L'objectiu del Dia Internacional dels Arxius és posar de relleu el caràcter essencial dels arxius per a garantir una gestió eficaç, responsable i transparent, per a protegir els drets de la ciutadania, assegurar la memòria individual i col·lectiva, comprendre el passat, documentar el present i preparar el futur, tal com s'expressa en la Declaració Universal sobre els Arxius, aprovada per la UNESCO a la seva 36a Conferència General a París, el 10 de novembre de 2011.

L'Ajuntament de Girona, a través de l'Arxiu Municipal de Girona, celebra aquest dia, des de l'any 2012, amb l'organització de diverses activitats entorn del patrimoni documental obertes al públic en general.

L'any 2019 el Consell Internacional d'Arxius amplia la campanya de difusió a la Setmana Internacional dels Arxius que se celebra entre el 3 i el 9 de juny amb el lema "Dissenyar els arxius del s. XXI".


© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.