Recursos

Dia dels Drets Humans (10 de desembre)

Ediciˇ 2017

ConferŔncia

Arxius, fotografia, drets humans i mem˛ria

La batalla per les imatges que encara falten

A cÓrrec de Xavier Antich

Per commemorar el Dia dels Drets Humans, l'Arxiu Hist˛ric de Girona i l'Arxiu Municipal de Girona organitzen la conferŔncia "Arxius, fotografia, drets humans i mem˛ria. La batalla per les imatges que encara falten" a cÓrrec del professor d'EstŔtica de la Universitat de Girona, Xavier Antich.

En l'Ŕpoca de la hiperinflaciˇ de les imatges fotogrÓfiques, pot passar desapercebut un fenomen rellevant, que va en la lÝnia completament contrÓria: les fotografies que encara falten, les que no es van poder fer, les que es van fer i es van destruir, o voler destruir, les que no havien de circular i que ning˙ no havia de conservar. En el context de la lluita en defensa dels drets humans i de la mem˛ria de les seves violacions, el paper dels arxius Ús essencial, com a dip˛sit documental de la mem˛ria.

La conferŔncia abordarÓ la problemÓtica de les imatges fotogrÓfiques i dels arxius en el combat per la mem˛ria i la defensa dels drets humans, i s'ocuparÓ d'alguns casos concrets que poden servir com a model del paper essencial que, en aquests contextos, ocupen els arxius.Ediciˇ 2016

ConferŔncia

Perseguits desprÚs de morts

La monstruositat jurÝdica de la repressiˇ franquista

A cÓrrec de Josep Clara

Per commemorar el Dia dels Drets Humans, l'Arxiu Hist˛ric de Girona i l'Arxiu Municipal de Girona organitzen la conferŔncia "Perseguits desprÚs de morts. La monstruositat jurÝdica de la repressiˇ franquista" a cÓrrec del professor d'Hist˛ria de la Universitat de Girona, Josep Clara.

Sense cap mena de respecte pels drets humans, la repressiˇ franquista de postguerra va ser implacable. A l'hora de passar comptes als venšuts de la Guerra Civil, la xarxa repressiva practicÓ, fins i tot, la monstruositat jurÝdica de perseguir i dictar sentŔncies contra els morts. La conferŔncia en reportarÓ uns quants exemples, de persones traspassades i expedientades, en virtut de la Llei de Responsabilitats PolÝtiques i la de Repressiˇ de la Mašoneria i el Comunisme.© 2019 Ajuntament de Girona - Plaša del Vi, 1 - 17004 GIRONA.