Recursos

Dia dels Drets Humans

Edició 2022

Conferència

L'Ajuntament de Girona al 1939, la repressió portes endins

A càrrec de Lluís-Esteve Casellas

Per commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans, l'Arxiu Municipal de Girona i l'Arxiu Històric de Girona organitzen la conferencia L'Ajuntament de Girona al 1939, la repressió portes endins a càrrec de Lluís-Esteve Casellas, cap de la Secció de Gestió Documental i Arxiu de l'Ajuntament de Girona.
La conferència pren com a punt de partida els expedients de depuració del personal municipal iniciats poc després de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat.


Edició 2021

Conferència

Arxivística terapèutica: La llista de reparació de víctimes del franqusime (1938-1978)

A càrrec d'Àngels Bernal Cercós i Jaume Vila Palà

Per commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans, l'Arxiu Municipal de Girona i l'Arxiu Històric de Girona organitzen la conferencia Arxivística terapèutica: La llista de reparació de víctimes del franqusime (1938-1978) a càrrec d'Àngels Bernal Cercós i Jaume Vila Palà, arxivers de l'Arxiu Nacional de Catalunya.


Edició 2020

Conferència

Sumaríssim i afusellament del president Companys, una injustícia documentada

A càrrec de Jordi Finestres

Per commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans i amb motiu del 80è aniversari de l'assassinat de Lluís Companys i Jover, president de la Generalitat de Catalunya, l'Arxiu Històric de Girona i l'Arxiu Municipal de Girona organitzen aquesta conferència del periodista Jordi Finestres.


Edició 2019

Conferència

Un judici a l'exercici de drets fonamentals

A càrrec de Marina Roig Altozano

Per commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans, l'Arxiu Històric de Girona i l'Arxiu Municipal organitzen la conferència de Marina Roig Altozano, advocada de l'equip de la defensa de Jordi Cuixart, sobre la vulneració dels drets humans en el judici als dirigents independentistes del "procés" al Tribunal Suprem d'Espanya.


Edició 2018

Conferència

Entre la divulgació històrica i la conservació patrimonial

El MUME com a dispositiu de transferència de la memòria democràtica

A càrrec de Jordi Font Agulló

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Declaració Universal dels Drets Humans, l'Arxiu Municipal de Girona i l'Arxiu Històric de Girona organitzen la conferència "Entre la divulgació històrica i la conservació patrimonial. El MUME com a dispositiu de transferència de la memòria democràtica" a càrrec de Jordi Font Agulló, director del Museu Memorial de l'Exili (MUME).

La conferència vol posar de manifest el paper que tenen o han tingut els fons documentals que conservem com a eines de suport a les polítiques de recuperació de la memòria històrica i com a objectes essencials per a la defensa i per a la denúncia de la vulneració dels drets humans.

El MUME és un centre de referència al nostre país encarregat, sobretot, de promoure la divulgació de la memòria, la història i la reflexió crítica. Recorda els exilis provocats per la Guerra Civil d'Espanya i de Catalunya i compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions permanent i temporals, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica. Aquests objectius relacionen aquest museu amb els arxius, perquè gran part del seu discurs està fonamentat en la documentació històrica conservada en els nostres centres.


Edició 2017

Conferència

Arxius, fotografia, drets humans i memòria

La batalla per les imatges que encara falten

A càrrec de Xavier Antich

Per commemorar el Dia dels Drets Humans, l'Arxiu Històric de Girona i l'Arxiu Municipal de Girona organitzen la conferència "Arxius, fotografia, drets humans i memòria. La batalla per les imatges que encara falten" a càrrec del professor d'Estètica de la Universitat de Girona, Xavier Antich.

En l'època de la hiperinflació de les imatges fotogràfiques, pot passar desapercebut un fenomen rellevant, que va en la línia completament contrària: les fotografies que encara falten, les que no es van poder fer, les que es van fer i es van destruir, o voler destruir, les que no havien de circular i que ningú no havia de conservar. En el context de la lluita en defensa dels drets humans i de la memòria de les seves violacions, el paper dels arxius és essencial, com a dipòsit documental de la memòria.

La conferència abordarà la problemàtica de les imatges fotogràfiques i dels arxius en el combat per la memòria i la defensa dels drets humans, i s'ocuparà d'alguns casos concrets que poden servir com a model del paper essencial que, en aquests contextos, ocupen els arxius.


Edició 2016

Conferència

Perseguits després de morts

La monstruositat jurídica de la repressió franquista

A càrrec de Josep Clara

Per commemorar el Dia dels Drets Humans, l'Arxiu Històric de Girona i l'Arxiu Municipal de Girona organitzen la conferència "Perseguits després de morts. La monstruositat jurídica de la repressió franquista" a càrrec del professor d'Història de la Universitat de Girona, Josep Clara.

Sense cap mena de respecte pels drets humans, la repressió franquista de postguerra va ser implacable. A l'hora de passar comptes als vençuts de la Guerra Civil, la xarxa repressiva practicà, fins i tot, la monstruositat jurídica de perseguir i dictar sentències contra els morts. La conferència en reportarà uns quants exemples, de persones traspassades i expedientades, en virtut de la Llei de Responsabilitats Polítiques i la de Repressió de la Maçoneria i el Comunisme.


Edició 2015

Conferències

Arxius en Guerra: silencis de destrucció massiva

Nicolás Valle, periodista de la Secció Internacional de TV3, especialista en conflictes armats.

La cooperació amb l'Arxiu Nacional de la República Àrab Sahrauí Democràtica a Rabuni (2006-2015). Un model de solidaritat arxivística.

Ricard Ibarra, president d'Arxivers sense Fronteres.
Jordi Amigó, responsable del projecte i arxiver de l'Ajuntament de Sant Just Desvern.

Europa està immersa en una conjuntura política en la qual els Arxius i els documents que contenen prenen una especial rellevància com a garants dels drets de les persones. La funció d'aquests centres es visualitza sobretot en aquells països amb conflictes i enfrontaments bèl·lics. Els recents esdeveniments i, sobretot, els moviments migratoris cap al vell continent, sovint situen els documents en l'epicentre de la resolució del problema. En altres casos, els perllongats conflictes confegeixen als Arxius un paper aglutinador i d'identitat pròpia d'una comunitat.

Amb motiu del Dia Internacional de la Declaració Universal dels Drets Humans, l'Arxiu Municipal de Girona, l'Arxiu Històric de Girona i l'organització Arxivers sense Fronteres us conviden a conèixer les experiències dutes a terme en l'àmbit de la salvaguarda, protecció, conservació i accés de fons documentals situats en llocs amb conflictes i, també, a disposar d'elements de reflexió sobre el paper dels Arxius com a protectors dels drets humans.



© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.