Una plataforma capdavantera per a la gestió de la Biblioteca de l’Arxiu Municipal

DIMECRES 20 DE MAIG DE 2020

S'han migrat els catàlegs a un nou sistema integrat de gestió de biblioteques,

La Biblioteca de l’Arxiu Municipal de Girona ha migrat els seus catàlegs a un nou sistema integrat de gestió de biblioteques, el programa Koha, que li ha de permetre satisfer les exigències de la gestió bibliotecària actual.
Treballar amb interfícies web, que la pròpia web actuï com a portal de recursos bibliogràfics, crear i explotar continguts digitals, adequar-se als estàndards internacionals i cooperar amb institucions i plataformes que desenvolupin també continguts bibliogràfics, són funcionalitats que gràcies a aquest programari la Biblioteca portarà a terme, a més d’acomplir les tasques clàssiques de gestió bibliotecària com l’administració i la gestió de les col·leccions i dels usuaris, la catalogació, la creació i gestió d’autoritats, les adquisicions, el préstec, les consultes, les estadístiques i informes, les adquisicions i la gestió de la interfície d’usuari (OPAC).
Koha és un programa de codi lliure amb una llarga trajectòria i una àmplia implementació arreu del món, també al nostre país. Per això es defineix no només com un sistema integrat de gestió de biblioteques sinó com una comunitat de biblioteques, usuaris i empreses que comparteixen l’objectiu de desenvolupar i millorar contínuament el programa. Tot i que l’adquisició del programari és totalment lliure i gratuït, cal un servei extern que ofereixi la migració dels catàlegs, la implementació del programa i el seu manteniment i l’actualització, així és garanteix l’adaptació a les característiques de cada centre, a la vegada que es poden desenvolupar aspectes del programa que aportin solucions específiques que siguin útils a altres centres. D’aquesta manera, cada biblioteca que s’incorpora a la comunitat Koha aporta solucions i desenvolupaments nous o millors. La Biblioteca de l’AMGI ha confiat la implementació de Koha a l’empresa Orex, ubicada a Barcelona i amb una llarga experiència en el suport a aquest programari.
Amb l'entrada d’aquest nou sistema, la Biblioteca de l’AMGI fa un salt qualitatiu vers dos objectius estratègics principals que s’ha plantejat: integrar els catàlegs de la biblioteca i l’hemeroteca al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC), per a la qual cosa és imprescindible disposar d’una eina homologable, i situar i donar visibilitat a la Biblioteca com a centre especialitzat en les àrees que li són pròpies dins el Sistema Bibliotecari de Catalunya. Així mateix, es podran acomplir els objectius de ser un centre difusor d’informació - per la qual cosa és imprescindible que la biblioteca estigui a l’entorn web i sigui un veritable portal, un catàleg de recursos -, estar interconnectats amb altres institucions i empreses mitjançant la interoperabilitat i l’estandardització, crear, integrar i difondre biblioteques digitals i finalment accedir al document primari amb la major rapidesa possible.
La nova plataforma permet fer visibles les col·leccions i els recursos elaborats pel propi personal de l’arxiu d’una manera ràpida i intuïtiva, amb imatges de les portades i accés als documents en línia si s’escau. Així, des de la pàgina d’inici s’ofereix la possibilitat d’accedir directament a aquests recursos, de fer una cerca bàsica estil Google o una cerca avançada molt completa, que es pot refinar des de la pàgina de resultats fàcilment. La navegació pel catàleg ofereix múltiples possibilitats, amb una presentació elegant i funcional. El catàleg, que aplega 18.000 registres bibliogràfics i prop de 1.400 capçaleres d’hemeroteca, s’especialitza en col·lecció local i imatge sobretot, també en història local dels municipis de les comarques gironines i arxivística, documentació i biblioteconomia. Per a la col·lecció local i la secció d’imatge es té especial cura en la recollida de fons antics i patrimonials i en la seva preservació i difusió, mitjançant una política activa de digitalització i de creació de recursos bibliogràfics en línia.
La Biblioteca se situa amb el nou programari al nivell de les biblioteques i plataformes capdavanteres en la gestió bibliotecària, amb una aplicació adequada a les possibilitats tecnològiques del moment, d'acord amb els objectius i les principals línies estratègiques de Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions del qual l’Arxiu Municipal de Girona forma part.

Accedir a la nova plataforma web de la Biblioteca de l'Arxiu Municipal de Girona.

© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.