Fotografies de Massafont, Crescenti i Varés en una exposició itinerant sobre els anys 50 a Europa

DIVENDRES 8 DE NOVEMBRE DE 2019

La inauguració de l’exposició tindrà lloc el proper dimarts 12 de novembre.

El proper dimarts 12 de novembre a les 19h s’inaugurarà, al Centre Cultural La Mercè, l’exposició fotogràfica “Blue Skies, Red Panic. Anys ’50 a Europa”, una exposició col·lectiva amb imatges d’alguns dels arxius fotogràfics més importants d’Europa, entre ells el CRDI.

En el marc de la inauguració, Martí Anglada, periodista i exdelegat de la Generalitat de Catalunya a Suïssa i França, farà la conferència “França, al timó europeu dels anys 50; Alemanya, al timó dels anys 2000”. Com diu Martí Anglada, la Unió Europea va néixer als anys cinquanta amb una base econòmica, però amb una forta voluntat d'integració política. El pas de les dècades i les successives ampliacions han anat enfortint la unió econòmica, però han anat debilitant la voluntat política. Als anys cinquanta França era clarament el timoner de la Unió Europea, mentre que al Segle XXI l' Alemanya reunificada ha pres el relleu. El futur és esperançadorament incert.

L’exposició il·lustra els anys cinquanta d’una Europa emergent, en precari equilibri entre orient i occident, entre la llibertat i la repressió, el terror i l’eufòria. Aquesta és una exposició itinerant que prové de Pisa i que continuarà amb destinació a Anvers i Berlín. Forma part del projecte European Kaleidoscope en el qual hi participa el CRDI. L'objectiu d’aquest projecte és posar en relació la fotografia patrimonial amb les noves tecnologies, per tal de descobrir la vida als anys cinquanta a partir del llegat iconogràfic i alhora potenciar l'interès ciutadà pel patrimoni.

Bouffants, clapejats, Balenciaga, Vespa, Rockabilly, Stepford chic: la llista de fenòmens icònics dels cinquanta és gairebé infinita, com també ho és el nombre de tòpics dels cinquanta que impregnen la nostra cultura i mitjans. El que la majoria de nosaltres transmetem amb els nostres relats contemporanis és la visió dels anys cinquanta com una època de felicitat intrínseca: un paradís d’època moderna i de colors vius. Però les situacions polítiques i els nivells de vida eren molt diferents a tot el continent, i mentre el rock‘n’roll i els batuts de maduixa van portar el gust dolç d’Amèrica, una altra superpotència va provocar el “pànic vermell”. Profusió i estrès, rebel·lió i repressió, aspiració i ansietat van provocar una barreja explosiva que, al final, provocaria un munt de canvis a la societat.

L’exposició compta amb 26 fotografies de gran format agrupades en 11 temes diferents que ofereixen una visió “calidoscòpica” de l’Europa dels anys cinquanta. Aquesta mostra es podrà veure al claustre del Centre Cultural La Mercè entre el 12 de novembre i el 19 de desembre de 2019.

© 2020 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.