Us trobeu a:   Notícies

Notícies

divendres 27 de març de 2020

Pedres amb nom: la col·lecció de làpides a la xarxa

Nova secció al web del Museu d'Història dels Jueus sobre la col·lecció lapidària


Girona té un important passat jueu que abasta més de sis segles a l'edat mitjana. Entre d'altres elements per fer la història jueva de la ciutat, n'hi ha un que recorda de manera molt evident que, durant uns quants segles, Girona també era jueva: les lletres hebrees, inscrites sobre les lloses sepulcrals del cementiri jueu, formen bellíssims epitafis que parlen de dones i d'homes que van ser part de la ciutat i que van forjar-hi una història pròpia.

Les inscripcions hebrees constitueixen un element visibilitzador d'un món actualment desaparegut, poblat de gent que ja no hi és i de la qual conservem potser només el nom. Ens parlen de comunitats atrafegades, de moments de pregària en sinagogues, sovint mal ubicades en un plànol, i d'un lloc de repòs etern ple de pedres de record, que segueixen conservant aquella memòria, tot i les calamitats viscudes i la tossuderia de les persones.

El recordat Jordi Casanovas, especialista en les inscripcions hebrees, afirmava que les pedres són un element catalitzador de la memòria i, tot i que sembla que són poc explícites, en realitat diuen moltes coses. . Com va dir el profeta Habacuc (segle VII aC): "Cridaran les pedres de les parets i les bigues respondran des dels sostres".

El Museu d'Història dels Jueus, a través de la seva exposició permanent i ara a través d'aquest recurs web, posa en valor aquelles pedres amb nom. Formen el conjunt monumental judaic més important de la ciutat de Girona i un dels més destacats de Catalunya. Amb elles, recupera les històries de vida de les dones i dels homes que un dia varen trepitjar el call de la ciutat.

La col·lecció completa, la formen 29 làpides o fragments amb inscripcions hebrees com a epitafis. En aquest recurs que us presentem no hi ha totes les làpides, ja que hem centrat la recerca en aquelles que porten inscrit un nom: aquest és el fil que ens ha permès d'arribar a alguns detalls de la vida de les persones a les quals les làpides estaven dedicades.

Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2024 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat web