Us trobeu a:   Agenda

Agenda

I continuo veient les seves cares

Fotografies dels jueus polonesos

Del 27 de gener al 22 de maig de 2016
Call de Girona

L'exposició titulada "I continuo veient les seves cares. Fotografies dels jueus polonesos" és fruit d'una iniciativa de la Fundació Shalom, que el 1994 va adreçar una crida internacional demanant la donació de fotografies de jueus polonesos.

En aquell moment -al cap de gairebé cinquanta anys del final de la Segona Guerra Mundial- molts van dubtar de la viabilitat del projecte. Tanmateix, van començar a arribar fotografies, procedents tant dels indrets més diversos de Polònia com dels racons més allunyats del món. Moltes fotografies les van donar jueus polonesos repartits arreu del món -familiars de les víctimes de l'Holocaust, establerts a Israel, Veneçuela, el Brasil, els Estats Units, Itàlia, l'Argentina o el Canadà-, que s'havien endut a casa seva aquells retalls del passat. Algunes d'aquestes fotografies havien estat custodiades com a records molt preuats, d'altres es van conservar en racons oblidats, relegades a golfes i soterranis.

Aquesta exposició es pot interpretar com un plany per un món desaparegut, al qual només podem tornar contemplant fotografies antigues. En museus de diversos països del món es conserven fotografies de jueus polonesos famosos: músics, pintors o escriptors. Però mancava la memòria de la gent senzilla, en general ignorada per la Història. Amb aquesta mostra, la Fundació Shalom l'ha recuperat. D'aquesta manera, els noms de totes aquelles persones han pogut transcendir i avui formen part ja de la memòria col·lectiva d'Europa.

"No només són justos els qui han salvat com a mínim una vida. També es mereixen aquest qualificatiu els qui han contribuït a preservar la memòria."

Són precisament aquests els qui han fet realitat aquesta exposició.

Una exposició de la Fundació Shalom presentada a Girona amb la col·laboració del Consolat General de la República de Polònia a Barcelona i el Museu d'Història dels Jueus.

Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2022 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat web