Us trobeu a:   Agenda

Agenda

Sinagogues, arquitectures de mem˛ria

Litografies de Dora Szampanier

Del 6 d'abril al 3 d'octubre de 2023
Museu d'Hist˛ria dels Jueus

A Girona la darrera sinagoga, que va funcionar entre 1435 i 1492, s'aixecava on ara hi ha el Museu d'Hist˛ria dels Jueus. La sinagoga era un espai fonamental per a la vida jueva. Era el lloc on es trobava la comunitat, no nomÚs per a portar a terme el ritual judaic i l'oraciˇ, sinˇ, sobretot, per aprendre i debatre a l'entorn dels textos religiosos. Per aix˛, als documents catalans les sinagogues son anomenades "escoles".

Les sinagogues representades a les litografies de l'exposiciˇ havien estat referents del paisatge de moltes ciutats. Eren un patrimoni arquitect˛nic i cultural, per˛ van ser destru´des, o transformades per a altres usos. Tot i que se n'han conservat algunes fotografies i que hi ha obres d'art que les representen, la majoria nomÚs existeixen en el record.

"Sinagogues, arquitectures de mem˛ria" evoca aquells espais que, en temps passat, van acollir comunitats jueves d'arreu d'Europa. La mostra en ressegueix les traces i recorre, amb elles, els camins d'una hist˛ria i d'una mem˛ria colĚlectives.

Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2024 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat web