Us trobeu a:   Agenda

Agenda

L'esborrament

Pintures de J.M. Cabané a partir de l'obra "Si això és un home" de Primo Levi

del 29 de setembre al 15 de gener de 2013
Call de Girona

L'any 2001 Josep Maria Cabané va llegir "Si això és un home" de Primo Levi, llibre testimonial sobre la seva experiència com a supervivent jueu del camp d'extermini d'Auschwitz - Birkenau. Aquella lectura el va marcar i va portar J. M. Cabané a un profund replantejament artístic que va tenir conseqüències estètiques, ètiques i polítiques en la seva obra. Va iniciar una recerca artística sobre la memòria històrica amb una documentació exhaustiva sobre els fets que es van esdevenir i les víctimes de la barbàrie nazi i feixista, sobretot els jueus europeus i els republicans catalans.

En aquest projecte artístic de deu anys de durada, J. M. Cabané ha desenvolupat la seva estratègia pictòrica al voltant del signe cartogràfic i lingüístic, treballant tant a partir de plànols i mapes dels llocs de memòria (camps i guetos) com escrivint el nom de les víctimes als quadres. Emprant la violència com a tècnica artística, esborrant i ratllant aquests signes o esquerdant a cops la superfície de la tela, aquesta destrucció de les imatges ha esdevingut la metàfora visual d'una destrucció històrica que ha marcat Europa i que encara avui ens segueix interpel·lant.

Després de mostrar el seu projecte al Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera i a l'Arts Santa Mònica de Barcelona, presentem ara L'esborrament, exposició on es mostren les sèries de plànols sobre els guetos jueus (Theresienstadt i el políptic Guetos I) i els camps de concentració (Lager) i també Els noms, sèrie de pintures feta amb l'escriptura dels noms dels catalans morts als camps nazis.

Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2020 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat