Us trobeu a:   Agenda

Agenda

GironaCultura no s'atura! L’equip del Museu d'Història dels Jueus i de l'Institut d'Estudis Nahmànides també som a casa però continuem treballant per tal que pugueu seguir gaudint del Museu, el seu patrimoni, exposicions i recursos. Exploreu els continguts del nostre web i seguiu-nos a Facebook per descobrir novetats. Esperem i desitgem que totes i tots seguiu bé i ben aviat ens pugueu visitar personalment.

Llums de Hanukkà

Cent llums a Casale Monferrato

Del 22 de desembre de 2011 a 31 de març de 2012
Call de Girona

L'antiga comunitat jueva de Casale Monferrato (Piemont) fou creada el 1492 amb l'arribada de població jueva expulsada dels regnes hispànics, i amb els segles va esdevenir un punt de referència fonamental per al judaisme italià. La primera sinagoga va ser inaugurada el 1595, i l'edifici actual és una esplèndida mostra del barroc piemontès. La sinagoga i tota la comunitat jueva de Casale van patir els terribles estralls de l'ocupació nazi i van còrrer el perill de ser aniquil·lades i destruïdes. Però un cop més, van sobreviure a l'adversitat.

L'artista italià Antonio Recalcati, seduït per la bellesa de la sinagoga barroca de Casale Monferrato va mobilitzar, ara farà vint anys, una colla d'amics artistes i dissenyadors, italians i francesos, jueus i no jueus, per tal de crear làmpades Hanukkà, i va reunir un centenar de peces artístiques que en la seva diversitat de formes donen un nou sentit a una vella tradició, i són un bellíssim símbol de l'efecte del ressorgiment i l'expansió de la llum en la humanitat . El Museu d'Història dels Jueus acollirà, a partir del dia 1 de desembre, una selecció d'aquesta col·lecció, que estarà oberta al públic fins el 31 de gener del 2012.

La mostra es complementarà amb les peces que formen part de la col·lecció permanent del Museu: la reproducció d'un dels objectes més antics catalans, l'anomenada "Hanukkia de Puigcerdà" (s. XIII-XIV), feta de ceràmica grisa, així com les dues làmpades originals del s. XIX (una marroquina i l'altre askenasita) totes dues confeccionades amb un acurat treball en el bronze, o la més contemporània, creació de l'artista novaiorquesa Ann Sperry (anys 80 del s. XX).

Amb la col·laboració de: Fundació Arte, Cultura e Storia ebraica. Casale Monferrato
Comissària: Claudia de Benedetti

Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2020 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat