Recursos

Dia Mundial del Patrimoni AudiovisualLa cultura audiovisual a la Girona del segle XIX

Visita i conferència entorn de la llanterna màgica de fantasmagoria de l'Institut de Segon Ensenyament de Girona.

La UNESCO va aprovar l'any 2005 declarar el 27 d'octubre com a Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb l'objectiu de sensibilitzar els governs, les administracions i el públic en general sobre la necessitat de salvaguardar el patrimoni audiovisual com a part de la memòria col·lectiva dels pobles. L'Ajuntament de Girona, a través del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) i el Museu del Cinema, celebra aquest dia, ininterrompudament des de l'any 2007, amb l'organització de diverses activitats i la creació d'interessants recursos relacionats amb l'estudi i la difusió del patrimoni audiovisual.

Aquest any per commemorar aquest aniversari parlarem de la cultura audiovisual a la Girona del segle XIX amb una doble activitat:

  • Visita guiada a la llanterna màgica de fantasmagoria adquirida l'any 1849 per l'Institut de Segon Ensenyament de Girona i consulta de material original. Visitarem una part de l'exposició permanent del Museu per parlar "in situ" de la llanterna màgica de fantasmagoria adquirida l'any 1849 per l'Institut de Segon Ensenyament de Girona, un aparell que van utilitzar durant prop de 30 anys a les seves aules. De la mà del director, Jordi Pons, i de la conservadora, Montse Puigdevall, també consultarem plaques de llanterna originals relacionades amb aquest històric projector.
  • Conferència a càrrec de Daniel Pitarch: "Fantasmagoria i educació: cultura audiovisual a la Girona del segle XIX". Després de conèixer la llanterna màgica de fantasmagoria podrem endinsar-nos en la cultura audiovisual del segle XIX, en els seus usos i els seus objectes. En aquesta conferència, s'explicarà la història d'aquest objecte (com va ser adquirit, quines eren les seves possibilitats, etc.) i els vincles existents entre audiovisual i educació al segle XIX.

Dia i hora: Dimarts 23 d'octubre a les 19.00 hores
Lloc: Museu del Cinema. Carrer de la Sèquia, 1, 17001 Girona
Organitza: Museu del Cinema i CRDI - Arxiu Municipal de Girona
Col:labora: Amics de la Unesco de Girona

L'entrada és lliure i la capacitat limitada. L'assignació de places es farà per estricte ordre d'arribada.

© 2018 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.