Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"El fons Vallmajó, a l'arxiu comarcal de l'Alt Empordà"

13/05/2014


Ampliar imatge

 
Els familiars i les entitats amb qui col·laborava el missioner assassinat a Ruanda fan donació dels seus documents per reagrupar-los. El Mume dedicarà una exposició a Joaquim Vallmajó

ESTEVE CARRERA.
L'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE), s'encarregarà de catalogar, digitalitzar i posar a disposició del públic el fons fotogràfic i documental de Joaquim Vallmajó, missioner originari de Navata i que va ser assassinat a Ruanda ara fa 20 anys durant el conflicte bèl·lic que fa afectar aquell país.

La creació d'aquest fons documental es va formalitzar ahir a l'arxiu comarcal amb la donació a l'ACAE d'un material que estava fins avui dispers entre els familiars de Vallmajó, i entitats i persones amb qui es comunicava el missioner durant els anys que va ser al continent africà. El reagrupament d'aquest material és el fruit d'una acció conjunta entre el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (Mume), el Grup d'Empordaneses i Empordanesos per la Solidaritat (GEES), l'ACAE i els familiars del missioner. Erika Serna, directora de l'ACAE, explica que un cop digitalitzada, tota aquesta documentació es podrà consultar físicament o en línia a través de la web de l'entitat. El primer acte de divulgació d'aquest fons es farà al Mume amb una exposició que es preveu obrir al públic a la tardor. L'exposició reunirà una quinzena de plafons, no només dedicats a la figura de Vallmajó, sinó també al conflicte de Ruanda. Segons Jordi Font, director del Mume, serà una exposició que encaixa perfectament amb la voluntat del museu de la Jonquera de donar a conèixer, a més de l'exili republicà, “tots els altres exilis del segle XX i més tenint-hi com a «relator» un empordanès com Joaquim Vallmajó”.

Crònica d'una guerra

Des del GEES, Josep Maria Bonet recalca que a part del valor personal que conté aquest fons per les cartes que intercanviava amb familiars i amics, també constitueix una crònica del dia a dia del que va passar a Ruanda des de l'inici del conflicte, al 1990, fins al 1994, moment de la desaparició del missioner. “Són quatre anys de desplaçaments forçosos i la crònica d'un genocidi que, al contrari del que es va dir en la gran mentida de la versió oficial, no va ser exclusivament un genocidi contra els tutsis”, explica Bonet. En les seves cartes, diapositives i fotografies, el missioner explica, entre altres aspectes, els moviments de tropes o i la creació dels camps de refugiats durant la guerra.

Al fons també s'hi integraran els documents que aportarà Pep Frigola, amic de Vallmajó, i actualment missioner a Níger. Martí i Núria Vallmajó, dos dels cinc germans de Joaquim Vallmajó, que van presenciar l'acte de donació d'ahir a Figueres, van destacar per la seva banda que amb l'entrega d'aquests documents a l'arxiu comarcal, “es garanteix la conservació i la divulgació d'un material que probablement s'hauria perdut”.

Extret de: El fons Vallmajó, a l'arxiu comarcal de l'Alt Empordà. El Punt Avui. 13/05/2014

 TORNAR A DALT 

"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Els arxivers recelen de la futura llei de transparència" [+]
23/07/2014
"Deficiències al terra fan ajornar l'estrena de l'arxiu de la Selva fins a l'octubre" [+]
21/07/2014
"Ensenyament vol crear un arxiu històric dels centres educatius públics de Girona" [+]
08/07/2014
"Neix la 'Fonoteca de Cobla'" [+]
03/07/2014
"Mor el doctor Josep Cornellà" [+]
01/07/2014

 

Pàgina actualitzada el 17/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat