Ajuntament de Girona - web
Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

NOTÍCIES

 

"Recordant Sebastià Martí Calvo (Tià)"

21/10/2013

Fotògraf, amic i botiguer del Barri Vell de Girona

M. CARME RIBAS I MORA.
Dilluns passat ens va deixar, al bonic poble de Santa Afra i desprès d'una llarga malaltia, en Sebastià Martí Calvo, conegut per en Tià. Tenia 68 anys, era fill de la Fotografia Marti del carrer de la Cort Reial, just davant de la Granja Mora.

En Tià era el gran de tres germans. El seguia en Pito que, amb ell, portaven la botiga del pare, i la Pili, la petita que ens va deixar l'any 1994, a la flor de la joventut de 32 anys. El seu padrí era el reconegut periodista Jaume Sureda Prat.

A part de la botiga, en Tià s'havia dedicat a fer reportatges de tot tipus: institucionals, particulars, casaments, inundacions i d'altres, i a mi em va fer el de quan vaig ser pendonista. En Pito era el que estava més al capdavant de la botiga. Com han canviat, els temps!, recordo la impaciència i la il·lusió dels clients per anar a recollir les fotografies, hi va haver una època que era un entrar i sortir, principalment en dates especials: Fires, Nadal, nevades, inundacions... als aparadors sempre hi havia fotos de nuvis, ja que va fer molts de casaments, la imatge dels clients sortint de la botiga obrint, impacients, els sobres de les fotografies per veure que el que havien plasmat. Ho tinc a les meves retines. Fins i tot n'hi havia que quan sortien venien a casa per veure-les amb més tranquil·litat i ara, amb la digital, res no és igual.

Havia pres part de molts esdeveniments d'aquella època, amb en Jordi Busó, que ens va deixar no fa massa, van ser dels primers gironins que van participar en el Ral·li de Montecarlo. Els acompanyava l'Enric Sitjà, un altre fan del motor. Eren una bona colla, entre els quals podíem trobar, entre d'altres, en Santi Juandò, tots ells tenien bogeria pel motor. També havia sortit amb els Heralds de la ciutat anant a cavall, la seva botiga era un anar i venir de jovent de la seva edat i la del seu germà, com sol passar a molts establiments quan els fills són joves.

Els seus pares van obrir la botiga desprès dels nostres, i el 2002 la van tancar quan ell va tenir un accident, i va quedar-se a viure a Santa Afra, en aquell entorn tranquil i estimat.

En el meu primer llibre hi surt una foto en què estem tots dos junts un dia del Ram, teníem 2 anyets i ens varen fer agafar de bracet, avui la mirava i qui havia de dir que desprès de 65 anys dedicaria un escrit de comiat a aquell nen. En Tià no va tenir una vida fàcil, era el gran, li va tocar viure problemes difícils de guarir en aquells anys, només els que els hem conegut de prop sabem que al darrere d'aquell noi de posat més aviat seriós, mig tímid, que fins i tot en veure't semblava que et defugia, sabem que s'hi amagava una gran persona, i jo amb aquestes ratlles li he volgut retre el meu senzill homenatge.

El divendres, amb un íntim i emotiu comiat en què van assistir els que se sentien amics seus, li varen dir adéu, al cementiri de Sant Gregori, on descansarà a prop de Santa Afra, que estimava tant.

Vull agrair a l'Ana Suris perquè en els moments durs de la vida d'en Tià no l'ha deixat mai sol, sempre ha estat al seu costat.

Gràcies, Ana i Graciés Tià, per tants anys d'amistat i veïnatge, tinc la seguretat que ja t'has retrobat amb les tres Pilars que tant t'estimaven.

Descansa en Pau

Extret de: Recordant Sebastià Martí Calvo (Tià). El Punt Avui. 21/10/2013 

 TORNAR A DALT 

"'La Mancomunitat a les terres de Girona' inicia el viatge a Santa Coloma" [+]
22/09/2014
"El Barri Vell de Girona reviu el setge napoleònic del 1809" [+]
22/09/2014
"Més de 10.000 visitants a la mostra sobre Dalí amb fotos d'EFE" [+]
18/09/2014
Convoquen una beca en homenatge al conservador de patrimoni Ángel Fuentes [+]
17/09/2014
"La Casa de Cultura projecta un cicle de cinema i arxivística" [+]
17/09/2014
"Català-Roca i Elvira, protagonistes a la Biennal Xavier Miserachs" [+]
12/09/2014
"Històries de Girona" [+]
12/09/2014
"L'AGT lliura 25 anys de memòria teatral a Girona" [+]
12/09/2014
"Més de sis mil visualitzadors, a ‘Mirades d'ahir'" [+]
04/09/2014
"Mostra a Olot de documents de la guerra de Successió" [+]
03/09/2014
"El fons d'Esteva i Cruañas, a l'arxiu municipal guixolenc" [+]
01/09/2014
"La fotografia de Miquel Ruiz, a l'Off de Perpinyà" [+]
28/08/2014
"Olot viu l'onzena Biennal de Fotografia" [+]
08/08/2014
"Digitalitzen 41 dels 170 títols publicats de 'Quaderns de la Revista de Girona'" [+]
06/08/2014
"Recuperen en línia els ‘Quaderns de la Revista de Girona' exhaurits" [+]
06/08/2014

 

Pàgina actualitzada el 23/09/14

Copyright © 2014  Ajuntament de Girona  |  Mapa del web  |  Contacte  |  Avís legal  |  sgdap@ajgirona.cat