L’Ajuntament rep documents de Pere Cerezo, alcalde de Girona entre 1937 i 1939

DIJOUS 12 DE JULIOL DE 2018

La Fundació Josep Irla en cedeix els drets d’explotació al consistori.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras, van oficialitzar la donació d’un conjunt de documents de Pere Cerezo i Hernáez, alcalde de Girona entre 1937 i 1939, al consistori. La Fundació Josep Irla era qui ostentava els drets d’explotació de la documentació fins ara.

El fons cedit consta de 39 documents de Pere Cerezo que van ser donats a la Fundació Josep Irla per la seva filla, Margarida Cerezo i Adroher. Entre la documentació, hi ha sobretot material personal de l’alcalde, com certificats diversos, retalls de premsa, el carnet de diputat al Parlament de Catalunya, el carnet d’alcalde president del Consell Municipal de Girona, targetes professionals, passatges de vaixell, un bitllet d’una pesseta de la República espanyola, un bitllet d’una pesseta del Consell Municipal de Girona i notes autobiogràfiques. Cerezo va ser alcalde de Girona entre el 8 de juny de 1937 i el 25 de gener del 1939.

El compromís de l’Ajuntament de Girona a partir d’ara és, per una banda, garantir la conservació i la divulgació del material a través de l’Arxiu Municipal de Girona i, per l’altra, portar a terme un treball de recerca i editar, posteriorment, un llibre sobre la figura d’aquest alcalde de la ciutat en l’època republicana. L’Ajuntament ja va publicar una primera biografia de Pere Cerezo (Mendoza, 1890 – Buenos Aires, 1977) dins del llibre Alcaldes de Girona. 1931 – 1939, escrita per Jordi Galí.

© 2019 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.