Girona celebra un any més el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

DIJOUS 26 D'OCTUBRE DE 2017

Es projecten dues pel·lícules restaurades i es presenta un nou recurs audiovisual i una important col·lecció bibliogràfica.

L’Ajuntament de Girona, a través del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) i el Museu del Cinema, conjuntament amb els Amics de la UNESCO, commemoren un any més el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb diverses propostes. La primera consisteix en una projecció de dues de les pel·lícules de nitrat de cel·lulosa que formen part de la col·lecció del CRDI, concretament Homenatge a Rusiñol (1926) i España al día (1938). Totes dues han estat restaurades recentment a la Filmoteca de Catalunya en el marc d’un conveni de col·laboració signat entre totes dues institucions. En el mateix acte, abans de la projecció, la conservadora de la Filmoteca, Rosa Cardona, farà una explicació sobre el procés de restauració.

El CRDI presenta també un nou producte audiovisual realitzat amb tècniques 3D, que permet conèixer el procediment tècnic de formació del fotogravat sobre planxa de coure a partir de la tècnica original de Talbot-Klic (1879). El guió és del professor Carles Mitjà mentre que la realització l'assumeix el CIFOG (Escola de Cicles Formatius de Girona). Aquest audiovisual és el cinquè d'una sèrie dedicada a l'evolució de la tècnica i els procediments fotogràfics i fotomecànics que es va iniciar l'any 2007.

Finalment, es posa a disposició dels investigadors i del públic en general la col·lecció de tècnica fotogràfica que forma part de la Biblioteca especialitzada de l'Arxiu Municipal i de la biblioteca de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). Ambdues col·leccions són de gran utilitat per a l'estudi de l'evolució de la tècnica fotogràfica. La digitalització i publicació online permetrà consultar unes publicacions d'alt interès que s'han anat adquirint al llarg dels anys, i que a dia d'avui formen un conjunt d'un valor molt remarcable.

Cal recordar que el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual se celebra cada 27 d’octubre des de 2005, any que va ser instaurat per la UNESCO amb l’objectiu de promoure la conservació de la documentació audiovisual per a les futures generacions. L’organisme encarregat de coordinar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual és el Coordinating Council of Audiovisual Archives Associations (CCAAA). A la seva pàgina web es publiquen les activitats dels diferents arxius i centres de documentació de tot el món relacionats amb la preservació i difusió del patrimoni audiovisual. El lema d’enguany és “Descobreix, recorda i comparteix”.

© 2018 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.