Us trobeu a:   El Museu  >  Exposició permanent

El pa de cada dia: l'activitat professional

Imatges que provenen de documentació medieval i que ens situen a les que foren les ocupacions del jueus i les jueves de Girona. L'artesanat, el comerç i el préstec monetari eren les seves principals ocupacions.

Peces destacades

L'Atles de Cresques

1373, reproducció de l'original conservat a la Bibliothèque Nationale de France (París). Una de les més importants activitats dels jueus catalans va ser la seva dedicació a les ciències, entre elles, l'astronomia i la cartografia. El 1373 dos jueus de Mallorca, Jafudà i Abraham Cresques, pare i fill, varen rebre l'encàrrec del rei de confeccionar un "mapamundi de tot el món conegut". El resultat fou aquest bell exemplar de 7 taules, que va ser lliurat pel monarca català com a regal de noces al Delfí de França.

 

Hagadà de Barcelona

S. XV, inicis. Catalunya (facsímil de l'original de la British Library, London). Els jueus catalans foren excel·lents artesans, copistes i llibreters. L'Hagadà conté el relat de l'Exode i l'alliberament del Poble Jueu de l'esclavitud d'Egipte, i es llegeix des de temps immemorials la nit de la Pasqua. A Europa se'n conserven alguns exemplars magníficament il·luminats, procedents dels tallers dels artistes jueus de la Catalunya medieval. Aquesta rep el nom d'Hagadà de Barcelona perquè es creu que fou realitzada en aquesta ciutat.

 
Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2016 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat