Us trobeu a:   El Museu  >  Exposició permanent

Coexistència de cultures: violència i persecució

La radicalització de les mentalitats, els canvis polítics i socials i les situacions de crisi fan que la coexistència pacífica es converteixi en una situació d'extrema violència. A partir del s. XIV les comunitats jueves son sovint atacades, marginades i acusades de cometre diversos crims i sacrilegis.

Peces destacades

Document d'obligació a usar rodella

Mallorca, 1394 (Arxiu del Regne de Mallorca). L'enrariment de les relacions entre les dues comunitats, i els brots de violència verbal, física i legal, varen anar incrementant-se al llarg del s. XIV. A finals d'aquest, la marginació de la població jueva es va fer palesa a través d'ordres repressives com la d'haver de cosir-se un senyal a la roba cada vegada que sortien del call.

 

Liber de Confutatione Hebraicae Sectae

Roma, 1500. De les nombroses disputes (controvèrsies religioses) que varen tenir lloc entre jueus i cristians a l'edat mitjana i arreu d'Europa, en varen derivar textos diversos que intentaven refutar els postulats del judaisme amb l'ús de les seves pròpies fonts. Així, aquest exemplar, editat a Roma el 1500, presenta una refutació del pensament d'algunes grans personalitats jueves medievals, com Maimònides (Mosse Cordovensis) i Nahmànides (Mosse Gerundensis).

 
Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2017 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat