Us trobeu a:   El Museu  >  Exposició permanent

Societat conversa, inquisició, expulsió i diàspora

El 1478 els Reis Catòlics varen crear el "Tribunal del Santo Oficio de la Inquisición", per perseguir l'heretgia i imposar la fe cristiana. Tota la població conversa era, per a la Inquisició, sospitosa de judaitzar en secret. Per això se la controlava i se la perseguia amb insistència. La sala gira entorn els horrors i les penúries d'aquelles i aquells que foren perseguits, torturats i finalment obligats a l'exili.

Peces destacades

Auto de Fe

Berruguete, s. XVI (imatge de l'obra conservada al Museo del Prado, Madrid). La brutal repressió endegada pel Tribunal de la Inquisició contra la societat conversa va significar la celebració dels tristament famosos "Autos de Fe", processos i execucions públiques de persones acusades de judaïtzar, que eren celebrats amb gran magnificència i esplendor com a escarment per a tota la gent dissident amb la considerada "fe única i veritable".

 

Document d'expulsió

Manual d'Acords, 20 abril de 1492 (còpia facsímil de l'original de l'Arxiu Municipal de Girona). El dia 20 d'abril de 1492 els Jurats de Girona varen rebre notificació de l'ordre del rei que manava que abans del dia 31 de juliol tots els jueus i les jueves que no es volguessin convertir marxessin de la ciutat per a no tornar-hi mai més. Amb aquest edicte, copiat en el Manual d'Acords de l'Ajuntament, es cloïen més de sis segles d'història compartida i fructífera.

 

Pati de l'Estrella

Pati del Centre Bonastruc ça Porta, seu del Museu d'Història dels Jueus. Des del 2000, a Girona un museu recorda i recupera la història d'aquelles persones jueves que, en els temps medievals, amb al seu altíssim nivell cultural però també amb les seves existències quotidianes i sovint anònimes, varen contribuir a donar esplendor i riquesa a la ciutat.

 
Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2017 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat