Us trobeu a:   El Museu  >  Exposició permanent

La celebració del temps: festivitats i tradicions

Deturem-nos a conèixer el cicle litúrgic del Poble Jueu. La comunitat celebra i rememora la seva memòria històrica i religiosa amb diferents festivitats desgranades al llarg de l'any. Aquí els i les visitants podran observar i conèixer elements i objectes que encara avui són usats a les festes i celebracions del calendari jueu.

Peces destacades

Segell de marcar pans de Pasqua

Metall daurat, s. XIV, Catalunya (còpia de l'original del Museu de l'Espluga de Francolí). Amb una inscripció en hebreu que significa "Bon profit". Les Mazzot eren els pans sense llevat propis de la Festa de la Pasqua (Pésaj). Per tal que fossin aptes pel consum de la comunitat jueva, havien d'anar marcats amb uns segells especials com aquest.

 

Plat de Pésaj

Ceràmica decorada, s. XV, Catalunya (còpia de l'original del Museu Nacional d'Israel). Durant el sopar de Pasqua (Séder de Pésaj) es menjaven aliments rituals que es dipositaven en un ordre precís en plats especials com aquest.

 

Hanukià

Làmpada de metall, s. XIX, Marroc (col·lecció d'Uriel Macías). Aquestes làmpades de vuit braços eren utilitzades durant la Janucà, la Festa de la Llum, que té lloc al mes de kislev (desembre). S'encenia un braç cada nit, fins a complir tota la setmana que durava de celebració.

 
Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2018 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat