Us trobeu a:   El Museu  >  Exposició permanent

L'herència cultural del judaisme català

La producció científica, literària i filosòfica en època medieval té com a destacats protagonistes personalitats del judaisme català. El panell de gran format que presideix la sala és un homenatge a tots aquells noms il·lustres. D'entre aquests destaca Mossé ben Nahman, el Mestre de Girona. La personalitat més lúcida del judaisme gironí d'època medieval té reservat un espai on s'hi fa esment de la qualitat i notorietat de la seva obra i del seu periple vital des de Girona a Israel.

Peces destacades

Segell de Mossé ben Nahman

S. XIII, Catalunya (còpia de l'original del Museu d'Israel). El 1970 en unes excavacions prop d'Akko, a Israel, va ser trobat el segell de bronze amb què signava les cartes i documents el més important personatge de la Girona jueva, Mestre Mossé ben Nahman, o Nahmànides. El segell du la inscripció hebrea: "Mosse, fill de rabí Nahman, el gironí, tingues coratge!".

 

Torat ha-Adam

Tinta sobre paper, cobertes de cuir. Venècia, 1595 (donació del R. M. Sérels). L'obra Torat ha-Adam (La Llei de l'Home) és una de les més representatives de Mossé ben Nahman. En ella el gran filòsof jueu de Girona estableix un codi de moral i comportament en els rituals de dol i mort. Aquest exemplar és una primera edició en hebreu feta a Venècia, tres-cents anys després de la mort de l'autor.

 
Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2018 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat