Us trobeu a:   El Museu  >  Exposició permanent

Els calls: espais urbans

El discurs d'aquesta sala surt de la intimitat i el dia a dia de la comunitat per veure el barri jueu "a vista d'ocell". Els Calls foren unitats urbanes singulars en varies ciutats de la Catalunya medieval. Els carrerons, habitatges, tallers o obradors (forns i escorxadors), botigues i edificis rituals (sinagoga i banys) formaven un entramat que reunia les condicions per a que es desenvolupés la vida jueva a la Catalunya medieval.

Peces destacades

Micvé (bany ritual)

Les restes del micvé (bany ritual) utilitzat per la comunitat jueva de Girona entre 1435 i 1492 es troben a la segona planta, creuant el pati. La seva localització ha estat possible gràcies a unes excavacions realitzades el febrer de 2014 entorn l'espai de la vella cisterna. Es tracta d'un micvé de dimensions petites que recollia l'aigua de la pluja, que hi arribava a través d'una canalització descoberta durant les excavacions.

 

Maqueta del call de Girona

A la maqueta s'hi pot observar el perímetre que tenia el barri jueu de Girona a finals del s. XIV. Els límits del call varen anar canviant amb el temps, i a partir dels atacs de 1391 es va constituir l'anomenat "call reduït", un espai molt més petit que havia de donar cabuda i habitatge a totes les famílies jueves de la ciutat.

 
Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2018 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat