Inici El Teatre Història

Història del Teatre Municipal de Girona

El Teatre Municipal de Girona es va inaugurar el 1860 i ràpidament va esdevenir un referent cultural per a la ciutat i pel conjunt de les seves comarques.

Els antecedents més antics de l'actual Teatre Municipal els trobem l'any 1769, any en el qual un antic magatzem de gra es va convertir en un teatre on es representaven òperes, sarsueles, sessions de màgia i ombres xineses. Aquest s'anomenava "Teatro de Comedias", però era conegut popularment com "El Pallol", igual que la plaça del Pallol.

Va ser el centre de la vida teatral gironina fins el 1857, quan a causa de l'estat ruïnós en què es trobava es va decidir construir el "nou" teatre. L'encarregat del projecte fou l'arquitecte Martí Sureda Deulovol. Aquest "nou" teatre es va anomenar "Teatro de la Reina" fins al 1868, quan es va re-anomenar "Teatro Principal".

Des de 1986 i en diferents fases, l'equip d'arquitectes Manel Bosch, Montserrat Nogués i Fernando Domínguez, amb Dino Ibáñez com a consultor escènic, van dur a terme una intervenció de restauració i reforma que va concloure la tardor del 2006. Amb les reformes es va afegir un nou cos lateral on se situen els serveis, una espectacular escala penjada, les escales d'emergència i un nou vestíbul. En la part exterior, el nou cos lateral és folrat d'acer Corten, amb una altura que prova de respectar l'escala del Barri Vell. En l'actuació urbanística associada a la reforma es va esponjar l'entorn del teatre amb una nova plaça.

Amb les últimes reformes, l'edifici adopta el nom de "Teatre Municipal de Girona", nom que ha mantingut fins a dia d'avui. El Teatre Municipal continua sent un equipament cultural de referència per a la ciutat i les comarques gironines.