Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

El MHG us desitja Bon Nadal i un Pròsper Any Nou 2021

Amb aquesta obra preciosa, del segle XVII, i d'autoria desconeguda, que forma part de la col·lecció del MHG, volem desitjar-vos bones festes de Nadal i un Bon Any 2021.

Foto

L'Epifania o adoració dels Reis Mags és un dels temes iconogràfics que es va convertir des d'antic en una escena essencial, imprescindible en contextos cristians. Constitueix la festa litúrgica commemorativa de la Nativitat i la primera manifestació en què es desvetlla el misteri de la divinitat de Jesús. En època barroca, aquest tema, que ja era molt comú durant l'edat mitjana, es va fer molt popular.
La festa que se celebra el dia 6 de gener representa l'adoració dels Reis d'Orient que, seguint una estrella que els guiava, trobaren el nen Jesús. El veneraren i li ofrenaren or, encens i mirra.

L'Evangeli segons Mateu és l'únic relat bíblic que recull l'arribada d'uns mags que seguien un estel per trobar un nen que havia de convertir-se en messies. Com que l'original de l'evangeli estava escrit probablement en arameu, la traducció al grec del mot “mag” és confusa i pot tenir diversos significats i matisos. Pot traduir-se per savi, home de ciència, bruixot, matemàtic...
«Després que Jesús va néixer a Betlem de Judea, en temps del rei Herodes, vingueren uns savis d’orient i, en arribar a Jerusalem, preguntaven: -On és el rei dels jueus que acaba de néixer? Hem vist sortir la seva estrella i venim a adorar-lo. (...) Llavors l'estrella que havien vist sortir començà a avançar davant d'ells, fins que s'aturà damunt el lloc on era l'infant. L'alegria que tingueren en veure l'estrella va ser immensa. Van entrar a la casa, veieren el nen amb Maria, la seva mare, es prostraren a terra i el van adorar. Després van obrir les seves arquetes i li oferiren presents: or, encens i mirra. I, advertits en somnis que no anessin pas a veure Herodes, se’n tornaren al seu país per un altre camí.» (Mateu 2, 1:12)
Aquest text ens diu que els mags o reis provenien de l'orient, d'on surt el sol, és a dir, que portaven la llum. En segon lloc, que duien obsequis per honorar-lo: or, encens i mirra. L'or, com a símbol de la divinitat; l'encens, que s'enlaira, com a símbol de la condició divina; i finalment la mirra, un producte aromàtic que es fa servir per embalsamar, i que recorda la condició mortal del messies, símbol de la seva humanitat.

La festa també té un altre significat, més profà i més antic: en les festes de solstici, la del dotzè dia després de Nadal vol representar la victòria del sol sobre les tenebres, al mateix temps que el concepte Epifania implica la idea de “manifestació o revelació”: la de la llum, o la del messies.

Epifania
Autor desconegut
S. XVII
Oli sobre tela
MHG 1755


TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte