Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

El vitrall de la Casa Ensesa, de Masó es pot visitar a Barcelona

La nova exposició del Museu del Disseny de Barcelona inclou el vitrall de la Casa Ensesa, una de les obres destacades de Masó

Foto

L'exposició "Modernisme, cap a la cultura del disseny" que es pot visitar en el Museu del Disseny de Barcelona inclou un vitrall de la Casa Ensesa de Girona, obra de l'arquitecte Rafael Masó, de la col·lecció del Museu d'Història de Girona.

El vitrall de la Casa Ensesa de Girona (c. 1915) és un dipòsit del Museu d'Història de Girona al Museu del Disseny de Barcelona.

L'ampliació i reforma de la casa de Josep Ensesa i les oficines de la seva farinera, La Montserrat, van donar l'oportunitat a Masó de fer un dels seus millors interiors noucentistes a Girona. La casa (actual Escola Municipal de Música) es conserva, però molt alterada.

Per sort es van conservar bona part dels magnífics vitralls. La campaneta del vitrall, una de les icones florals predilectes de Masó, és l'element decoratiu que es repetia per tota la casa, integrada en la geometria que dominava el disseny de portes, finestres i mobles. Aquest vitrall (75,5 x 322,5 cm), procedent del rebedor de la casa, va ser fabricat per Rigalt, Granell i Cia de Barcelona, el principal fabricant de vitralls que hi havia a Catalunya durant les primeres dècades del segle XX.

Masó va dissenyar el vitrall cap al 1915 per a l'interior de la casa Ensesa (actual Escola Municipal de Música de Girona), que l'arquitecte noucentista havia començat a reformar i ampliar el 1913.

Aquest vitrall i la seva parella, de mides iguals, feien la funció de tarja sobre les portes que hi havia entre el rebedor i la sala de confiança, contigua al menjador.

La icona unificadora de la peça –de fet, de la decoració de tota la casa­– és una campaneta estilitzada que es repeteix setze vegades, en grups de quatre, intercalades en una trama geomètrica a base de triangles i rectangles que es van alternant a dreta i esquerra de cada flor.

Trobareu més informació de l'exposició "Modernisme cap a la cultura del disseny" [en aquest enllaç]


TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte