Us trobeu a:   Agenda

Agenda

De Rahel a Merecina, la cultura de les dones jueves de la Girona medieval

Conferència a càrrec de Sílvia Planas, en el marc del cicle de conferències "Dones, jueves i sàvies"

Dijous 27 de març de 2014
Call de Girona

La magnífica cultura jueva desenvolupada a la Girona del segle XI al XV va comptar amb la participació de les dones del call? Quina fou la contribució i l'ús que feren les dones jueves de Girona de la vida cultural del seu entorn? Tenien coneixements de temes religiosos, de ciència o de poesia i literatura? Participaven de la intensa activitat cultural del call gironí? Eren cultes? Estaven alfabetitzades? Han deixat algun rastre de la seva participació en la cultura? Uns pocs exemples ens permeten respondre afirmativament a aquestes qüestions. Però aquestes jueves, que apareixen en la documentació participant, creant o fent ús de la cultura, són l'exemple o són l'excepció? Un breu repàs per les vides de Rahel, Tolrana o Merecina ens pot permetre copsar el paper de les dones en la cultura del seu temps i del seu entorn.

Sílvia Planas Marcé és llicenciada en història medieval (Universitat de Barcelona 1988), Maître en histoire médiévale (Université de Toulouse-Le Mirail 1989) i Màster en gestió del patrimoni cultural d'àmbit local (Universitat de Girona 2010). És directora del Museu d'Història dels Jueus, de l'Institut d'Estudis Nahmànides i des del 2013 del Museu d'Història de Girona. És membre del grup de recerca Duoda (UdG i UB). El seu camp de recerca és la història de les dones jueves a la Catalunya medieval, especialment a la ciutat de Girona. És autora, entre d'altres, dels llibres Filles de Sara, dones jueves de la Girona medieval (CCG, 2001), Na Blanca, jueva de Girona (Vitel·la, 2010) i, juntament amb Manuel Forcano, Història de la Catalunya Jueva (Àmbit, 2010).

Organització: Patronat Call de Girona i Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani.

Podeu accedir a aquesta conferència a través del Repositori Digital d'Àudio i Vídeo de la Universitat de Girona (DUGiMedia).

Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2019 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat