Us trobeu a:   Agenda

Agenda

Visats per a la llibertat

L'actuació de diplomàtics espanyols durant l'Holocaust

De l'1 d'agost al 30 de setembre de 2009
Call de Girona
Visats per a la llibertat
AdultsArts visualsFamiliar

Un homenatge als diplomàtics de nacionalitat espanyola que durant la II Guerra Mundial i per pròpia iniciativa, van ajudar milers de persones jueves perseguits pel nazisme a salvar la vida i preservar la seva llibertat.

Entre 1939 i 1945, milers de jueus víctimes de les lleis racials nazis van poder salvar la seva llibertat i les seves vides gràcies al compromís ètic i a la tasca humanitària que, per pròpia iniciativa i en circumstàncies molt adverses, van desenvolupar diplomàtics espanyols destinats en territoris sota administració alemanya o dels governs col·laboracionistes dels països ocupats. Eduardo Propper de Callejón i Bernardo Rolland de Miota, a França; Santiago Romero Radigales, a Grècia; Julio Palencia, a Bulgària; José de Rojas, a Romania; Ángel Sanz Briz i Jorge Perlasca, a Hongria, van actuar de forma valenta i decidida i van aprofitar les relacions d'amistat hispano-alemanyes per ampliar els seus marges d'actuació i ajudar els jueus perseguits.

Les ambaixades i delegacions d'Espanya a l'exterior, a més de la representació i defensa dels interessos de l'Estat, tenen encomanada també la protecció de la llibertat i seguretat dels ciutadans espanyols. La actuació dels diplomàtics es va centrar fonamentalment en la defensa dels jueus d'origen sefardita, però a vegades també es va estendre a jueus perseguits que no tenien aquest caràcter.

Exposició produïda per Casa Sefarad-Israel.

Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2017 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat