Us trobeu a:   Agenda

Agenda

'De la casa para afuera': la transmisión de la jaquetía, lengua judeoespañola de Marruecos

Conferència a càrrec de Line Amselem, en el marc del cicle de conferències "Les llengües del judaisme"

Dijous 25 d'abril de 2013
Call de Girona

L'haquitia és el judeocastellà del nord del Marroc, una de les judeollengües menys conegudes i més amenaçades de desaparició. Es va desenvolupar amb aportacions externes fins a la gran dispersió de la comunitat jueva del Marroc els anys 1950-70. La conferència intentarà fer conèixer la riquesa de les seves paraules i dels seus sons. La visió del món que comporta, plena d'humor i de modèstia, la va mantenir en un àmbit familiar i quasi exclusivament oral. Aquesta cultura es viu i es transmet dins les cases, a la cuina, amb les mares i les àvies, compartint àpats, rituals i afecte.

El gran repte actual és conservar aquesta llengua i mantenir-ne o reactivar-ne la transmissió.

En desaparèixer la societat en què l'haquitia havia nascut, va brotar el desig de recrear-la en la literatura. Veurem de quina manera els autors ofereixen al lector una ficció lingüística semblant a l'oralitat casolana de l'haquitia. Acabarem evocant iniciatives actuals, com els "Encuentros en haketía" de l'Institut Cervantes de París i les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies per aquesta llengua fràgil y vivaç.

Line Amselem (París, 1966) filla de sefardites del Marroc emigrats a França, és professora titular a la Université de Valenciennes et du Hainaut-Cambrésis. Escriptora i traductora al francès de Teresa de Jesús, Lope de Vega, Federico García Lorca, Núria Amat... Petites histoires de la rue Saint-Nicolas és la seva primera novel·la, traduïda al castellà i haquitia per l'autora. També anima un taller d'haquitia a l'Institut Cervantes de París i presenta un programa d'entrevistes culturals en francès a Radio Sefarad.

Organitza: Patronat Call de Girona i Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani.

L'assistència al 80% de les conferències i la realització d'un petit treball donen dret a un crèdit universitari de la UdG.

Accés a través del (DUGiMedia).

Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2024 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat web