Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Columna dedicada a la Constitució de 1869


Descripció


L'ús de les columnes commemoratives com a elements per perpetuar la memòria d'algun fet gloriós daten de l'època clàssica romana, època en què s'aixecaven per enaltir algun esdeveniment de l'imperi, com ara la columna trajana a Roma de l'any 113. En aquesta ocasió, es va utilitzar la columna per commemorar l'aprovació de la Constitució de 1869 proclamada per l'Assemblea Constituent quan els lliberals tenien el poder. Aquesta constitució suposava un avenç en els drets i llibertats i s'hi va incloure la llibertat religiosa i el sufragi universal masculí.

Es tracta d'una columna toscana, l'aportació etrusca als ordres clàssics grecs: derivada de la columna dòrica, la columna toscana és més senzilla i va muntada sobre una base i un pedestal. El fust en aquest cas és estriat, amb un capitell molt senzill, amb collarí, equí i àbac.

Porta una inscripció on s'hi pot llegir: "Constitució de 1869".

Inicialment estava situada a la plaça de la Independència però quan s'hi va instal·lar el Monument als defensors de Girona, la columna es va traslladar a la seva ubicació actual. Antigament, la plaça de l'Hospital havia estat una plaça tancada pels desapareguts carrers de Canaders i del Pavo. Les cases d'aquests carrers es van enderrocar el 1968 per crear la plaça Pompeu Fabra.

Actualment la columna es conserva als magatzems municipals.

Just a l'altra banda del riu, es pot trobar una columna de pedra, situada al costat del Pont de Pedra. Aquesta, però, té el fust llis i el capitell corinti, molt estilitzat i amb decoració vegetal de fulles d'acant i volutes. A més, cal tenir present altres columnes commemoratives, com la columna dedicada als herois dels setges francesos a la plaça del Mercat.

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits