Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Als defensors de Girona el 1808 i 1809


Descripció


L'escultura situada al centre de la plaça Independència és el primer dels monuments commemoratius dedicats als herois dels Setges de 1808 i 1809. Als defensors de Girona el 1808 i 1809 es va inaugurar el 28 d'octubre de 1894, quinze anys abans del centenari dels Setges.

L'escultor Antoni Parera va realitzar aquesta peça durant una estada a Roma, becat per l'Ajuntament de Saragossa, i es pensa que el protagonista de l'escultura era un heroi de la ciutat aragonesa: Parera va representar la figura del general Palafox, militar que va defensar Saragossa dels setges napoleònics. Sembla que l'Ajuntament de Saragossa no va voler l'escultura i Antoni Parera la va presentar a una exposició d'art on el financer i senador per Girona Ferran Puig, en veure-la, va decidir comprar-la i regalar-la a la ciutat.

Popularment s'ha considerat que el protagonista de l'escena és el general Álvarez de Castro, defensor de Girona durant els Setges. És la figura central de la composició, dret i amb mirada desafiant, vestit amb l'uniforme militar i amb una espasa a la mà esquerra. Als seus peus, s'hi veuen les figures de dos soldats, un de mort i l'altre encara viu, amb una mena de trabuc a les mans i en situació de lluita.

Al pedestal s'hi poden llegir dues inscripcions. La primera, situada a la part davantera diu: "A los defensores de Gerona en 1808 y 1809". La segona, a la part del darrere diu: "A la immortal Gerona de su hijo Fernando Puig y Gibert, 1894". A banda, a la part posterior de l'escultura, també s'hi pot llegir el nom de "Federico Masriera. Fundidor - Barcelona".

A la plaça de la Independència, projectada per l'arquitecte Martí Sureda Deulovol també hi ha una altra escultura, La font del nen de la tortuga.

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits