Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

L'exèrcit als herois de 1808 i 1809 - El lleó


Descripció


Inaugurada oficialment el 7 de novembre 1909, l'obra L'exèrcit als herois de 1808 i 1809, coneguda oficialment com El lleó era un homenatge de l'Exèrcit als herois que van participar als Setges de 1808 i 1809 a la ciutat de Girona, coincidint amb el seu centenari.

El projecte era del comandant d'enginyers Josep Ferré Vergés, i la columna i el lleó van ser obra de Joan Oliver de Bezzi (els definitius es van instal·lar el 1915 ja que els primers eren de materials peribles). Els relleus del baluard són de J. Campeny.

Com succeeix amb la columna que commemora la Constitució de 1869, les columnes commemoratives serveixen per perpetuar la memòria d'algun fet gloriós, i en aquest cas, pretén recordar els setges que va patir la ciutat durant els anys 1808 i 1809. La invasió de les tropes franceses durant aquests dos anys va provocar una gran pèrdua de població i una greu crisi econòmica.

La columna, de fust estriat serveix de pedestal a la figura del lleó, dret damunt d'un capitell de grans dimensions i amb unes imponents volutes. El lleó, en actitud desafiant, recolza les dues potes davanteres sobre un canó.

Aquesta escultura ha donat el nom popular a la plaça ja que és coneguda per tothom com la plaça del Lleó.

Es conserven diferents inscripcions, com ara la làpida del baluard, on es pot llegir: "Este monumento se erigió para perpetuar el recuerdo de los memorables sitios que sufrió esta inmortal ciudad en los años 1808 y 1809, sobre el baluarte de San Francisco que formaba parte del recinto fortificado del Mercadal, con el producto de los donativos recibidos al celebrar su primer centenario. 1909 a 1915".

A més, també hi ha dues làpides que diuen: "A l'heroisme d'els Somatens de 1808. Els somatens de 1909. Pau, pau i sempre pau" i "Los artileros del siglo xx a sus héroes de los sitios de Gerona: Mariscal de campo don Joaquín de Mendoza, Capitán don Salustino Gerona, Teninente agregado don Andrés Pons, Teninente agregado don Antonio Cacesa, Subteniente don Josef de Orio, Artillª Rgto. Barna don Manuel Sarriá".

A la columna s'hi llegeixen quatre noms de militars dels Setges: "Guillermo Minali, M. Álvarez de Castro, Joaquín de Mendoza, Blas de Fournier".

També hi ha la inscripció "El ejército a los héroes 1808-1809".

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits