Presentació

L’any 1931 l’Ajuntament de Girona rebia com a llegat el fons documental de Josep Pascual i Prats, que incloïa la seva documentació personal i part de la seva biblioteca (els llibres de medicina van ser donats al Col·legi de Metges de Girona). En total 42 capses d’arxiu, 1.720 llibres i fullets i 7.083 cartes catalogades.

Josep Pascual i Prats va néixer a Girona el 1854. Va estudiar medicina a Girona, va iniciar-se en la pràctica mèdica com a metge militar i l’any 1885 va guanyar una plaça a l’Hospital Provincial de Girona, l’Hospital de Santa Caterina, en aquells anys situat al centre de Girona.

Metge inquiet, àvid de conèixer els avenços mèdics a nivell mundial i de facilitar i normalitzar la pràctica de la medicina a nivell local, fou el primer president del Col·legi de Metges de Girona i intentà crear un repertori espanyol de bibliografia mèdica. Compaginà la professió amb els seus interessos pel patrimoni cultural, que el convertiren en conservador de la Comissió Provincial de Monuments. Sorprèn però la seva voluntat de passar desapercebut durant els últims anys de la seva vida: va morir el 6 de maig de 1931 i només tres persones van anar a l’enterrament, per exprés desig seu que no volia que es fes ressò de la seva defunció.

Que era un home conegut, i apreciat pel seu entorn professional i familiar ho evidencien les més de 7.000 cartes del fons. Les cartes rebudes per una persona no expliquen tota la seva vida, ni totes les seves vivències ni emocions, però ens ajuden a conèixer una mica millor el personatge i els seus espais de vida, com el quiròfan o les sales del Museu de Galligants.

Per aquest motiu enguany, en el Dia Internacional del Correu, recuperem les cartes rebudes per Josep Pascual i Prats al llarg de l’any 1902 i ens proposem acostar-nos al metge a través de les lletres que li dirigeixen.

 

dibuix_pascual_prats

Dibuix de Josep Pascual i Prats. Autor: Josep Aguilera.


Fons Josep Pascual i Prats