Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Trenta-un relleus de ceràmica


Descripció


Josep Martí Sabé, amb la col·laboració del ceramista Joan Vila Clara, van realitzar els trenta-un relleus decoratius per a l'edifici de cases plurifamiliars dels números 20-22 de la carretera de Barcelona, obra dels arquitectes Bartomeu Llongueras i Juan Gordillo. L'edifici, inaugurat el 22 de novembre de 1959, fou la seu de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis, i actualment és una oficina de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona "La Caixa".

L'edifici ocupa tres carrers diferents (carretera de Barcelona, carrer Bailén i plaça del Poeta Marquina) i totes tres façanes han estat decorades per aquests panells de ceràmica de vius colors.

Les escenes representen diferents oficis: banquer, pagès, músic, ceramista, pescador, modista, ferrer, fuster, pastor, metge, artista, professor i venedor; o diferents aficions: ballador de sardanes, jugador d'hanbol o de bàsquet, esquiador, muntanyista, etc. A banda, en un panell hi apareixen un pas de Setmana Santa i, just al costat, fent cantonada, un panell amb la inscripció "Immortal 1808" (amb dues figures, una d'un trabucaire). També, a la façana de la plaça del Poeta Marquina, trobem tres grans relleus col·locats de manera horitzontal. En un d'ells s'hi veuen representats dos avis, un matrimoni i un nen petit abraçats per sobre d'una dona que sosté un cofre i s'asseu en un tron.

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits