Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Biografia Martí Sabé, Josep


Martí Sabé, Josep. Obres

(Santa Coloma de Farners, 4/7/1915 - Riudarenes, 11/6/2006)

Va explicar l'autor que decidí dedicar-se a l'escultura estant al front durant la Guerra Civil. Després de passar pel camp de concentració de Santoña, va aconseguir entrar al taller d'imatgeria Can Rius de Barcelona.

Va estudiar a l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi i a l'Escola d'Arts i Oficis de Barcelona, on va ser deixeble de l'escultor noucentista Enric Monjo, qui el va fer entrar a treballar al seu taller on s'hi va estar vuit anys.

Va formar part del grup Postectura juntament amb els escultors Josep Maria Subirachs i Paco Torres Monsó, i amb els pintors Esther Boix, J. Datzira i Ricard Creus, tots ells influenciats per les tendències constructivistes que propugnaven un nou humanisme. Aquest grup pretenia trencar amb el moment de tancament del país, coincidint amb el naixement dels Salons d'Octubre, dels Cicles Experimentals a la Galeria Jardí, els Salons de Maig (dels quals en va ser soci i membre de la Junta), etc.

La figura humana fou un dels temes principals en les seves obres i evolucionà al llarg de la seva extensa producció. La va portar al límit de la síntesi, fet que donà com a resultat unes peces de línies depurades on destaquen diferents textures i es marcaven les tensions i el ritme de les figures amb els volums plens i buits i l'ús de l'abstracció com a exaltació de la pura plasticitat.

Va participar en gran número de concursos, exposicions individuals i col·lectives (a Girona, Barcelona, Bilbao, Roma o Bèlgica, entre d'altres ciutats) i rebé més de quinze premis a banda d'altres reconeixements.



« TORNAR

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits