Ajuntament de Girona

Catàleg del Fons

Huerta, Mercè

(Figueres, 1929)

La primera infància la passa a Figueres, on de ben petita ja s'entreté pintant a la falda de la mare tot allò que ella li va suggerint com un joc. De més gran, gaudeix inventant històries i il·lustrant-les a l'estil de Lola Anglada i Joan Junceda. També li apassiona dissenyar nines de paper, fer les postals i felicitacions familiars i crear històries a partir de tot allò que li suggereix l'observació acurada de l'entorn més quotidià. Als deu anys rep el primer premi en un concurs de dibuix. Un any després, la família es trasllada a viure a Valls, on ella continua desenvolupant els dots de dibuixant i ninotaire. A l'Alt Camp es deixa seduir pel paisatge de terra vermella, i descobreix grans mestres com Mompou, Sunyer, Torres García, els germans Mercader i, sobretot, Rosa Màndoli, una pintora italiana de qui rep classes de dibuix al natural. Això li obre un nou món: descobreix una nova manera de mirar la realitat, la llum, l'ombra, la perspectiva i endinsar-se en les bases de l'ofici. Al mateix temps, també s'inicia en dues facetes que seran molt determinants: d'una banda, el teatre amateur i, de l'altra, la docència, fent classes de suport a infants. Desitja estudiar Belles Arts a Barcelona, però, finalment, seguint l'orientació de la mare, cursa estudis de Comerç. No obstant això, no deixa de dibuixar, decora aparadors i pinta rajoles per a una empresa de Barcelona, la qual cosa la submergeix en el món dels colors dels esmalts.
El 1958 la família s'instal·la a Girona. Enyorada de Valls, s'incorpora al Grup de Teatre de Figueres (l'Elenc de la Catequística) que la duu al Teatre Municipal de Girona a representar El temps i els Conway. Arran d'això, rep el premi a la millor actriu secundària i coneix qui serà el seu marit, Narcís-Jordi Aragó. Al cap d'un temps coneix Domènec Fita, el qual li reactiva les ganes de formar-se artísticament. El 1975 es decideix i assisteix a les classes de l'artista Isidre Vicens, on s'endinsa en la pintura a l'oli. Se centra en la representació de figures, objectes i paisatges. El 1980 desitja retrobar-se amb el dibuix i va a les classes de Fita, amb qui aprèn a remarcar l'expressivitat de les seves obres. Ell li proposa d'ajudar-lo a donar classes i durant un temps ensenya pintura a l'Estudi d'Art de Montjuïc. El 1985 obté la plaça de professora de dibuix i pintura a l'Escola Municipal d'Art, al Centre Cultural La Mercè de Girona. Mentrestant, desenvolupa en plena intimitat la seva pròpia obra. També realitza cartells, il·lustracions i obra gràfica, participa com a jurat en molts concursos de dibuix i pintura, i als anys noranta és membre del Consell Assessor del Museu d'Art de Girona i té la presidència honorífica de la Fundació Rafael Masó juntament amb el seu marit, que és nebot de l'arquitecte.
Fa la primera exposició a final dels anys setanta i, des d'aleshores, participa en una quarantena d'exposicions individuals i més de vuitanta col·lectives. A final del 2008, per iniciativa de la Fundació Fita, se celebra a Girona l'exposició retrospectiva més gran de la seva obra, en què es ressegueixen els seus grans temes. Titulada Fidelitats, es presenta simultàniament en tres espais: la Casa de Cultura (dedicada al paisatge gironí i a les seves conegudes façanes, teulades i balcons), la Fundació Valvi (sobre figura i natura) i la Fundació Fita (on es recull la seva tasca docent).

Cercar obres de l'artista
© 2024 Ajuntament de Girona  |  Accessibilitat