Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Quatre relleus sobre la Guerra Civil


Descripció


L'actual pont de l'Aigua del Pont Major va ser construït l'any 1939 pels batallons de treballadors números 12 i 162, formats per presoners polítics del franquisme a les ordres del batalló d'antics sapadors de Falange i el comandant Cámpora, cap del tercer sector de Ponts i Camins. La inauguració del pont i els relleus va tenir lloc el 4 de febrer de 1940, primer aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Girona.

Els relleus escultòrics de Joan Carrera que hi ha a les baranes representen episodis de la Guerra Civil espanyola; concretament els de l'Alto de los Leones, l'Alcázar de Toledo, Oviedo i el vaixell Baleares. Al pont, també s'hi varen posar dos escuts d'Espanya dels vigents en temps del franquisme, quatre plaques que recorden la data d'inauguració, el temps que es va tardar a fer-lo (cinc mesos), dos símbols de Falange, els escuts de Girona i Sarrià -municipis que el pont uneix-, i dos cossos militars que varen intervenir en la construcció del pont.

Extret de Jaume Fabre, Guia d'escultures al carrer (itineraris a peu i amb cotxe). Girona: Ajuntament, 1991.

Per no oblidar aquest episodi bèl·lic i fer que el pont de l'Aigua esdevingui una lliçó d'història, les plaques de metacrilat s'hi col·locaren en plena època democràtica.

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits