DŔcada de 1990


1991

Es presenta p˙blicament el software QuickTime de la companyia Apple, el primer capaš de reproduir vÝdeo en un PC.

1992

Surt al mercat el Video for Windows de Microsoft, el competidor de QuickTime, relacionat amb el format AVI (Audio Video Interleave).

S'aprova definitivament l'estÓndard MPEG-1 per a la codificaciˇ de vÝdeo i Óudio digital. MPEG-1 Ús l'estÓndard utilitzat pel format Video CD que tÚ una Ómplia difusiˇ en la transmissiˇ de vÝdeo de baixa qualitat.

1995

Es crea l'estÓndard DV (Digital Video). A partir del mateix estÓndard es comercialitzen diferents versions, tant per a l'Ómbit domŔstic com el MiniDV, com per a l'Ómbit professional, com els formats DVCAM i DVCPRO.

La ISO/IEC aprova l'estÓndard MPEG-2 per a la codificaciˇ de vÝdeo.

Es creen les especificacions de la connexiˇ FireWire (IEEE-1394) amb un ample de banda de 400Mbits/s.

El DVB (Digital Video Broadcasting), l'organisme encarregat de regular els procediments de transmissiˇ de la televisiˇ digital, aprova els estÓndards DVB-S i DVB-C per a la transmissiˇ del senyal digital de televisiˇ per satŔlĚlit i per cable respectivament.

S'anuncia la comercialitzaciˇ del DVD que pocs anys mÚs tard es convertirÓ en el format majoritari en la venda i lloguer de pelĚlÝcules i continguts audiovisuals.

1997

Apareix l'HDCAM de Sony, la versiˇ Betacam Digital en alta definiciˇ.

1998

S'introdueix l'estÓndard MPEG-4 de codificaciˇ de vÝdeo i Óudio. Les seves aplicacions van des de la transmissiˇ d'imatge i so en baixa resoluciˇ per a la telefonia m˛bil, fins al vÝdeo d'alta definiciˇ i els objectes multimŔdia.