Dècada de 1890


1897

Primera càmera de cinema destinada a un públic no professional: Chronophotographe Demeny de Gaumont amb pel·lícula de 60 mm.

>> Veure vídeo Cronofotografia Demeny (sèrie La llum del cinema).

Incendi del Bazar de la Charité a París on moren 124 persones durant una projecció de cinema en encendre's la pel·lícula de nitrat de cel·lulosa. Es pren consciència que cal buscar un nou material no inflamable, sobretot per a les pel·lícules d'ús domèstic.

E. & H. T. Anthony inventa la càmera projector Spiral amb un disc com a suport de les imatges, en lloc del film. El mateix any, Bettini Brothers creen un aparell similar, el Plattenkinematograph.

1898

Leo Kamm crea el Kammatograph que substitueix el film per un disc circular de vidre amb capacitat màxima de 550 fotogrames.

Birt Acres patenta la Birtac primer aparell cinematogràfic que utilitza un film subestàndard (17'5 mm, la meitat dels films estàndard de 35 mm). Primer intent de crear un aparell de cinema barat i senzill per al mercat de cinema amateur.

1899

Apareix la càmera projector Biokam, amb pel·lícula de 17'5 mm i perforació central. Segon aparell de format subestàndard destinat al cinema no professional.