ID: 90

AGUILÓ RIBAS, Catalina

Curriculum

Licenciada en Història de l’art per la Uiversitat de Barcelona. Ajudant de biblioteca a l’Ajuntament de Palma, Professora associada de la UIB, és autora de Josep Truyol. Fotògraf i cineasta, Palma, 1987, coautora de Cent anys de cinema a les Illes, Palma, 1997 i de la Guia d’Arxius i col•leccions fotogràfiques i cinematogràfiques, Palma, 2004. Ha presentat comunicacions individuals i col•lectives a les Jornades d’Imatge i Recerca, Girona, i durant el 2013 ha presentat a les III Jornades de Cinema i Turisme, (València 2013)
amb Maria Sebastián la comunicació Visión fotográfica y cinematográfica de un espacio turístico. El paseo Marítimo de Palma.

Title:

Josep Truyol i Otero revisitat: 1913-2013

Brief summary:

El 2013 es compliren els 100 anys de les pel·lícules datades de Josep Truyol. Truyol i Otero (1868-1949), fotògraf i cineasta. Aquest centenari podria servir per revisitar la seva obra fotogràfica, aprofundir sobre els gèneres i temàtiques fotogràfiques que conreà, les seves edicions de postals i també sobre l’actualitat de la seva obra cinematogràfica

Content:

La present comunicació té com a principal objectiu fer una revisió de l’obra fotográfica i cinematogràfica de Josep Truyol i Otero. Aquest fotògraf obrí a finals del segles XIX la seva primera galeria fotogràfica quan encara només tenia divuit anys. La seva tasca com a fotògraf ens ha deixat múltiple temàtiques i tècniques fotogràfiques, des del paisatge, el retrat fins als fotomuntatges. Truyol edità, a més, la seva pròpia col·lecció de postals que contribuiren a una important difusió dels nostres paisatges al territori nacional, arribant, fins i tot, algunes a ser plagiades per altres editors de postals.

Per altre banda, un altre objectiu es centraria en analitzar la seva tasca cinematogràfica des de nous angles, afegint una recerca de quin és, actualment, el seu estat de conservació, quins són els formats i a quins arxius es troben de cara a la seva consulta.

La revisió de la fotografía i de la seva filmografia tenen, a banda, un tercer objectiu concretat en quina hauria estat la seva tasca en la difusió de la imatge de Mallorca, quines connexions hauria tengut amb tendències nacionals i internacionals en les dues disciplines i per tant quina és la pervivència actual de la seva obra.

Aquesta comunicació es presenta en el marc de I+D La construcción de una imagen turística a través de la fotografía. El caso de Baleares. (HAR2010-21691). Ministerio de economía y competitividad, Gobierno de España

Scientific contribution:

Un dels principals objectius es centraria en analitzar la seva tasca fotogràfica i cinematogràfica des de nous angles, però a la vegada part de l'interès es centraria en identificar i comprovar quin és, actualment, el seu estat de conservació, quins són els formats en que es conserven aquests documents i fer un seguiment d'on i com es troben de cara a la seva consulta.

Keywords:

Fotografia, cinematografia, postals, turisme, Mallorca